Geoana: UE si SUA ar trebui sa se inteleaga inainte de a face un targ cu Rusia

Marti, 01 Aprilie 2008, ora 16:09 1210 citiri

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat, marti, ca, inainte de a se ajunge la o intelegere strategica cu Rusia, este util ca Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana sa aiba discutii prin care sa gaseasca o pozitionare comuna fata de Moscova, inclusiv pe problemele energetice, informeaza NewsIn.

La conferinta "Securitatea Europei Centrale: Putere, Piete si Influenta Internationala", Geoana s-a referit la posibilitatea unei intelegeri strategice intre UE si Rusia, intre SUA si Rusia sau, cel mai bine, intre UE si SUA, pe de o parte, si Rusia, pe de alta parte.

Liderul PSD a mentionat, insa, ca un astfel de acord ar fi bine sa aiba loc dupa discutii UE-SUA, care apoi, impreuna, sa aiba o abordare comuna fata de Rusia pe problemele de strategie si de energie.

Geoana a remarcat ca exista o diviziune la nivelul Aliantei intre SUA si Canada, pe de o parte, si marii jucatori din Europa, pe subiectul acordarii Planului de Actiune pentru Aderare (MAP) Ucrainei si Georgiei.

In acest context, Geoana a precizat ca amanarea unei decizii in privinta Georgiei si Ucrainei va avea pierderi mai mari pe termen lung pentru Alianta, cu toate ca si-a exprimat pesimismul ca cele doua tari vor primi MAP, la Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News