Geoana: Trebuie sa ne decidem ce vrem sa facem in privinta companiilor de stat

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 21:12
1290 citiri
Geoana: Trebuie sa ne decidem ce vrem sa facem in privinta companiilor de stat
Foto: Arhiva

Senatorul independent Mircea Geoana apreciaza ca Romania trebuie sa se decida asupra unei cai de actiune in ceea ce priveste companiile de stat, iar acea optiune trebuie dusa pana la capat si urmarita in exclusivitate.

"Pana in prezent, ca si in cazul altor politici publice, in ceea ce priveste companiile de stat a exista un evantai de abordari si initiative, insa a venit momentul sa ne decidem ce vrem sa facem", avertizeaza fostul sef al Senatului, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Fie creem (sic!) campioni nationali si atunci ne concentram atentia asupra zonelor de interes strategic pentru Romania, iar acolo unde decidem ca avem un interes strategic sa avem un campion national in acel domeniu de activitate, fie privatizam toate activele pe care statul roman le mai detine, asa cum vedem ca se incearca vanzarea pe bucatele a unor mari companii de stat, fie dorim sa curmam risipa si sa rentabilizam companiile de stat si atunci eliminam cu totul ingerinta factorului politic. Nu este necesar ca doar managerii sa fie privati, ci si membrii Consiliului de Administratie trebuie sa fie numiti fara ingerinte politice", continua fostul prezidentiabil.

Geoana reitereaza ca optiunea este aceea pentru crearea unui holding care sa administreze toate activele statului, dupa modelul austriac.

"Un fel de AVAS format din profesionisti si cu competente mult mai largi. Conducerea acestui hoolding trebuie sa fie eliberata de orice fel de ingerinte politice, atat la nivelul de management, cat si la nivelul Consiliului de Administratie", explica fostul prezidenatibil.

Mircea Geoana subliniaza ca intr-un astfel de caz, toate activele statului si toate companiile de stat ar putea sa fie conduse de manageri profesionisti si s-ar evita situatia actuala in care "o companie extrem de importanta, Electrica, sa fie exceptata din cadrul companiilor de stat cu management privat, in urma intelegerii dintre Guvern si FMI".

"Excluderea Electrica de pe lista companiilor care trebuie conduse de manageri privati mi se pare o uriasa greseala si nu pot sa nu ma gandesc la interesele care ar putea sa stea in spatele acestei decizii. Este profund gresit si condamnabil ca nici sa nu fi inceput bine procesul de selectare si numire a managerilor privati si exceptiile sa si inceapa", mentioneaza senatorul independent.

Geoana atrage atentia ca, in cazul infiintarii unui asemenea holding, inclusiv Romsilva ar fi inclusa si aceasta societate ar putea sa fie condusa intr-un mod profesionist, care sa urmareasca si sa obtina profit si o cat mai buna valorificare a activelor.

"In acest moment, desi Romsilva sta pe un patrimoniu de miliarde de euro, din lipsa unui management profesionist, sunt raportate pierderi in conditiile in care alte societati cu capital strain, mult mai mici, care exploateaza doar cateva mii de hectare de padure reusesc sa faca profit de ordinul zecilor de milioane de euro. In acest context, consider cu tarie ca Romsilva trebuie sa intre in grupul societatilor unde se vor numi manageri privati", conchide Geoana.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Geoana companii stat, #Geoana Electrica Romsilva , #stiri Mircea Geoana