Geoana: Summit-ul, un esec rasunator pentru SUA si apropiatii lor

Joi, 03 Aprilie 2008, ora 17:53 3785 citiri

Presedintele PSD Mircea Geoana considera ca summit-ul NATO de la Bucuresti reprezinta un "esec rasunator" pentru Statele Unite si apropiatii lor, fiind pentru prima oara cand o dorinta exprimata in mod direct a fost infirmata de aliatii europeni, informeaza NewsIn.

Aprecierile liderului social-democrat vin in contextul in care Macedonia nu a fost invitata joi in NATO, iar Georgia si Ucraina n-au primit Planul de actiune pentru aderare (MAP), in conditiile in care presedintele american George W. Bush sustinea cu doar o zi in urma necesitatea luarii acestor decizii si asigura cele trei state de sprijinul Statelor Unite.

"Summit-ul este, din punct de vedere al intereselor americane si apropiatilor Americii, un esec rasunator. Niciodata vointa exprimata in mod public de SUA nu a fost ignorata. Practic a fost infirmata de catre aliatii europeni. Pentru presedintele Bush care a sperat ca summit-ul de la Bucuresti sa fie unul de mostenire istorica si strategica reprezinta un esec", a declarat Geoana.

Fostul ministru de Externe a adaugat ca neprimirea de catre Ucraina si Georgia a Planului de actiune pentru aderare demonstreaza ca Rusia revine in forta si reuseste sa blocheze deciziile.

"Din punctul de vedere al consecintelor geo-politice, este o infrangere pentru administratia americana. E o infrangere si pentru tarile ca Romania, care s-au exprimat extrem de activ asupra problemei", a spus fostul ministru de externe.

Referindu-se la faptul ca Macedonia nu a primit invitatia de a se alatura NATO, Geoana a spus ca o consecinta a acestei decizii se poate resimti in Serbia unde la alegerile de luna viitoare ar putea castiga cei care doresc o colaborare mai stransa cu Rusia, crescand astfel influenta Moscovei in regiune.

Liderul PSD a tinut sa precizeze, totodata, ca Republica Moldova nu a fost mentionata in documentele summit-ului, acesta fiind un pas inapoi fata de reuniunea de la Istanbul cand s-a vorbit de conflictele inghetate si despre Transnistria.

Lucrarile Consiliului Nord-Atlantic de joi s-au finalizat cu decizia de a invita Croatia si Albania sa adere la NATO, cu amanarea unui demers similar in cazul Macedoniei, dar si cu neacordarea MAP pentru Georgia si Ucraina.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
#Geoana, #summit, #NATO, #esec, #SUA , #PSD