Geoana spune ca modelul occidental nu a ajutat Romania

Joi, 10 Septembrie 2009, ora 13:29 1135 citiri

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat joi, in deschiderea lucrarilor conferintei Aspen la Bucuresti, ca Romania si tarile din regiune s-au "inselat" adoptand modelul occidental ca panaceu universal pentru dorintele lor, odata cu integrarea in NATO si UE.

"Am crezut pentru 20 de ani ca integrarea in Occident pentru noi va fi panaceul universal pentru dorintele noastre de dezvoltare, prosperitate si de a prinde din urma vestul. Trebuie sa spun ca m-am inselat si ne-am inselat, acesta nu a fost imperativul strategic, ci obiectiv tactic. Nimeni si nimic nu poate substitui un proiect national, o ambitie nationala de a-ti determina propriul viitor", a sustinut Geoana.

Presedintele Senatului, totodata presedinte al Aspen Romania, a precizat ca "am fost practic cei care au primit reteta magica care a venit din vest".

"Ne-am desenat societatea in conformitate cu acest model, care este pus acum la incercare si obligatia noilor elite si a vechilor elite sa contribuie activ, intelectual, politic, economic la redesenarea modelului de societate", a mai declarat Geoana, precizand ca acum este momentul de "trezire" si "emancipare" a tarilor din regiune in contextul crizei economice.

Liderul PSD a mentionat ca "in acest moment suprematia vestului este sub asediu, asistam la reasezarea ordinii modiale", dupa 20 de ani de la caderea comunismului in Europa si de integrare in structurile occidentului, in UE si NATO.

La conferinta Aspen "20 de ani in urma - 20 de ani ce vor urma: etape si perspective pentru Europa Centrala si de Est" au luat parte presedintele Institutului Aspen, Walter Isaacson, fostul ambasador al Spaniei in Romania, Pablo Garcia-Berdoy, directorul general pentru activitati internationale a Institutului Aspen Italia, Marta Dassu, presedintele grupului Realitatea-Catavencu, Emil Hurezeanu, directorul executiv al Institutului Aspen Germania, Charles King Mallory, precum si fostul ministru al Afacerilor Externe din Italia, totodata presedinte Aspen Italia, Gianni de Michelis.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News