Geoana: Rromii sunt partenerii nostri pentru o Romanie scapata din lanturile saraciei

Luni, 08 Aprilie 2013, ora 17:15
3235 citiri
Geoana: Rromii sunt partenerii nostri pentru o Romanie scapata din lanturile saraciei
Foto: Ziare.com

Fostul ministru de Externe Mircea Geoana afirma ca Romania pierde in fiecare an cate 1,1 miliarde de euro din cauza neintegrarii rromilor in societate, completand ca rromii sunt partenerii "pentru o Romania scapata din lanturile saraciei".

"Astazi este Ziua Internationala a Rromilor. Pentru unii este un prilej de a scoate la iveala discursul steril, dar corect politic. Pentru altii este un prilej de a arata cu degetul catre o comunitate intreaga, sub impulsul a ceea ce li s-a intamplat la un moment dat pe o strada in Romania sau a ceea ce au vazut poate pe strazile din Londra si din Paris.

Doar pentru putini este un prilej de a gandi ce e de facut pentru a rezolva aceasta mare problema economica si sociala a Romaniei - neintegrarea rromilor", a scris Mircea Geoana, pe blogul sau.

Acesta a folosit prilejul pentru a-i felicita pe rromii din Romania, dorindu-le ca, prin efortul comun, "sa scape de saracie si de excluziune, sa aiba partea de viata decenta pe care fiecare om si-o doreste pentru sine si pentru copiii sai".

"Dar vreau astazi, ca si maine, sa gandim putin mai pragmatic. Somajul mult peste medie si abandonul scolar mult peste medie in randul comunitatii Roma nu sunt un cost pe care doar acesti oameni il platesc. Acesta nu este un subiect care sa-i intereseze doar pe ei. Este un subiect care sa ne intereseze pe noi toti. O spun atat Parlamentul European, cat si Banca Mondiala", a precizat senatorul PSD.

TV 5: Ziua Internationala a Rromilor si rromii din mahalalele pariziene

Acesta subliniaza ca, daca s-ar putea creste rata ocuparii fortei de munca in randul rromilor la nivelul ratei populatiei majoritare, per total, rata ocuparii fortei de munca ar creste intr-o proportie de 5-10%: "Dupa calculele Bancii Mondiale, integrarea rromilor in Romania ar putea aduce o cresterea in fiecare an a PIB cu 4-6%".

Mircea Geoana explica insa ca, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale din 2010, majoritatii rromilor ii lipseste educatia necesara pentru a participa cu succes pe piata muncii.

"Ca urmare, tara care nu reuseste sa-i educe si sa-i integreze pierde anual sute de milioane de euro in productivitate si in contributii fiscale. Pentru Romania, spun specialistii, pierderile anuale sunt de 887 milioane euro in ceea ce priveste productivitatea si de 202 milioane din cauza contributiilor care nu ajung la buget. Pentru ca nu-si integreaza rromii, Romania pierde in fiecare an aproape 1,1 miliarde euro", a mentionat fostul ministru de Externe.

Social-democratul precizeaza ca, in decembrie 2011, ca urmare a ceea ce s-a stabilit in Parlamentul European, Romania a adoptat o strategie nationala pentru incluziunea rromilor pentru perioada 2012 - 2020.

"Ma tem sa nu fie una dintre acele strategii care raman intr-un sertar, din lipsa de finantare. Avem urgent nevoie sa ne asiguram ca aceasta strategie este pusa in practica si ca ea incepe sa aiba rezultate: mai multi copiii rromi in scoala, mai putine cazuri de saracie severa in comunitati, acces mai bun la servicii de sanatate si la locuinte decente.

Stiu ca exista mii de proiecte si proiectele frumoase, coordonate de ONG-uri, de ambasade, de corporatii, dar nimic nu poate compensa o actiune decisa si coerenta a statului. Rromii sunt partenerii nostri pentru o Romania scapata din lanturile saraciei", incheie Mircea Geoana.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Mircea Geoana rromi parteneri Romania, #Geoana rromi pierderi Romania, #Geoana Zi Internationala Rromi, #Geoana integrare rromi , #senator