Geoana: Romania nu trebuie sa sanctioneze relatia cu liderul SUA

Miercuri, 25 Mai 2011, ora 21:34
1820 citiri
Geoana: Romania nu trebuie sa sanctioneze relatia cu liderul SUA
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului Mircea Geoana a declarat miercuri referitor la neparticiparea lui Traian Basescu la Varsovia, ca Romania nu ar trebui sa sanctioneze relatia cu liderul american si nici cu viitoarea presedintie poloneza a UE.

"Daca e o intalnire a comunitatii trans-atlantice, atunci trebuie sa fim prezenti, deci daca e o intalnire a presedintelui american cu aliatii din Europa trebuie sa fim prezenti", a spus Geoana despre decizia lui Traian Basescu de a nu participa la intrunirea sefilor de stat din Europa Centrala si de Est la care este asteptat presedintele SUA, Barack Obama.

"Cred ca nu ar trebui sa sanctionam relatia cu presedintele american si cu presedintia poloneza a UE care incepe peste cateva saptamani", a mai adaugat seful Senatului, intrebat fiind despre pozitia Romaniei de a nu participa la Varsovia din cauza invitarii Kosovo.

Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a confirmat, miercuri, ca presedintele Traian Basescu nu va participa la reuniunea din aceasta saptamana de la Varsovia, deoarece Polonia a decis "invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat" de catre Romania, respectiv Kosovo.

"In perioada 27-28 mai, la Varsovia, va avea loc cea de a 17-a Reuniune a sefilor de stat din Europa Centrala si de Est. Avand in vedere ca gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entitati care nu este recunoscuta ca stat de catre tara noastra, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu va participa la acest eveniment", spune Valeriu Turcan.

Presa poloneza relatase anterior ca Romania si Serbia boicoteaza summit-ul, din cauza participarii presedintelui Kosovo. Initial, si Slovacia se alaturase demersului lor.

Un consilier al presedintelui polonez declarase marti ca Romania si Slovacia au informat organizatorii din Varsovia ca nu vor participa la summit. "Respectam decizia lor", a spus Roman Kuzniar pentru Radio Polonia. "Nu avem insa niciun motiv sa nu il invitam pe reprezentantul sau presedintele Kosovo", a subliniat el, exprimandu-si insa speranta ca poate Romania si Slovacia se vor razgandi.

Ulterior, Slovacia a anuntat ca, in pofida faptului ca prezenta unui reprezentant oficial al entitatii Kosovo este "un obstacol diplomatic", s-a gasit o formula de protocol si o cale diplomatica de participare a presedintelui Ivan Gasparovici, fara ca acest lucru sa puna sub semnul intrebarii respingerea independentei Kosovo de catre Slovacia, a spus un purtator de cuvant al Presedintiei de la Bratislava.

Serbia, Slovacia si Romania nu au recunoscut Kosovo, fosta provincie sarba care si-a declarat independenta la 17 februarie 2008.

La summit-ul din Varsovia vor participa numerosi sefi de state si de guverne, inclusiv presedintele american Barack Obama, care, in cadrul turneului sau european inceput luni, se va afla in capitala poloneza intre 27 si 28 mai.

Potrivit presei poloneze, Varsovia a invitat-o la summit-ul pentru Europa Centrala si de Est si pe Atifete Jahjaha, presedintele Kosovo, la insistentele SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Mircea Geoana Senat, #Mircea Geoana PSD , #senator