Geoana: Romania nu mai cumpara avioane militare

Joi, 19 Februarie 2009, ora 13:35 2012 citiri

Romania va renunta probabil, anul acesta, la un proiect de a cumpara avioane de lupta in valoare de cateva miliarde de dolari pentru a-si ridica aviatia la standardele NATO.

Aceasta masura ar putea fi adoptata din cauza lipsei de fonduri, a declarat Mircea Geoana, pentru Reuters, informeaza NewsIn.

"Este in afara oricarei discutii sa cumparam avioane anul acesta intr-o situatie atat de dificila. Avem cateva tranzactii in desfasurare care vor fi mentinute, avem trupe in Afganistan si cred ca investitiile in capacitatea trupelor noastre desfasurate in strainatate este prioritatea numarul unu", a spus Geoana.

Romania se apropia de finalizarea acestui proiect anul trecut, mai multi membri ai Guvernului spunand in septembrie ca decizia este la distanta de "cateva saptamani", dar cumpararea avioanelor a fost amanata din cauza alegerilor parlamentare din noiembrie.

Cinci companii sunt in competitie pentru contractul estimat de fostul guvern la peste patru miliarde de euro. Romania ar avea de ales intre F-16 construit de Lockheed Martin Corp, F-18 construit Boeing Co, Rafale construit de compania franceza Dassault, Gripen construit de grupul suedez SAAB si Eurofighter de la EADS.

Romania este a doua dintre cele mai sarace tari din UE, comenteaza Reuters, si un aliat apropiat al Washingtonului in operatiunile din Irak si Afganistan.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News