Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Geoana: Romania are deficit de reputatie la Bruxelles

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 20:51
2916 citiri
Geoana: Romania are deficit de reputatie la Bruxelles
Foto: Realitatea Tv

Senatorul PSD Mircea Geoana spera ca Romania sa ajunga la un grad de absorbtie a fondurilor europene de circa 50 la suta, in trei ani, afirmand totodata ca tara are un deficit de reputatie la Bruxelles, acolo unde proiectele romanesti sunt mai atent analizate decat cele ale altor state.

"Sper ca pana in final de 2015 sa ajungem pana undeva la 50-60 la suta, dar asta inseamna un efort herculean", a spus Mircea Geoana, duminica, la Realitatea Tv.

Acesta a explicat si care sunt dificultatile Romaniei odata ce un proiect destinat absorbtiei de fonduri europene ajunge pe birourile de la Bruxelles.

Teodorovici a preluat stafeta la Fonduri Europene: Obiectivul pentru 2013, absorbtie 50% (Video)

"Nu va dati seama cat de mare e deficitul de reputatie pe care il are Romania la Bruxelles. Acolo si un functionaras este mai scrupulos cu proiectele Romaniei decat este cu cele ale Poloniei, de exemplu", a precizat fostul presedinte al Senatului.

Social-democratul a mai afirmat ca anul 2013 este "anul economiei, anul de cumpana" si ca tara noastra depinde mult de evolutiile externe si de cele geopolitice. Totodata, acesta sustine ca Romania a trecut, in 2012, printr-o perioada "in care pur si simplu ne-am pierdut busola, care nu ne-a facut bine" si ca trebuie "in primul rand sa revenim la normalitate in politica externa".

Senatorul PSD a explicat ca a urmarit o analiza a agentiei Moody's, in care era relevata o pondere foarte mare in sectorul bancar din Romania in ceea ce priveste prezenta bancilor straine, subliniind ca in tara mai exista 18 la suta banci romanesti.

"Absenta unor parghii de politica nationala si de capital autohton este o mare vulnerabilitate pentru noi", a mentionat Geoana.

Modificarea Constitutiei, republica parlamentara si reorganizarea administrativa

Fostul candidat la presedintia Romaniei a vorbit si despre modificarea Constitutiei, in 2013, apreciind ca in primele luni ale noului an trebuie desfasurata "o discutie serioasa si nepolitizata referitoare la optiunile pe care le avem" si "o discutie serioasa referitoare la descentralizare si regionalizare".

"Si PDL, si actualul presedinte au vorbit in favoarea acestei reforme, au creat premise pentru schimbarea Constitutiei", a spus fostul presedinte PSD.

Acesta a amintit ca pe 30 decembrie se implinesc 65 de ani de cand Romania si-a schimbat forma de guvernamant, din monarhie in republica, pe 30 decembrie 1947. In acest sens, si-a exprimat convingerea ca exista oameni care "vor sustine revenirea la monarhie", printre vocile care sustin aceasta idee senatorul auzind si "voci importante si la PNL".

"Suntem o republica, nu cred ca cineva va contesta caracterul de republica. Sunt alte voci din zona liberala care favorizeaza o republica parlamentara, cu un presedinte cu un rol decorativ", a declarat Mircea Geoana care a amintit modificarea Constitutiei din anul 2003, cand mandatul de presedinte a devenit de cinci ani si cand modificarea nu a fost "pentru cine se pregateste", facand referire la candidatul din 2004 al PSD la alegerile prezidentiale, Adrian Nastase.

Anul Constitutiei. Reforma sau bataie de joc? (Opinii)

Senatorul a spus ca trebuie "sa nu mai cream constitutii dupa experientele recente pe care le-am avut sau dupa personajele recente pe care le-am avut", fiind totusi sceptic ca romanii ar renunta sa mai voteze presedintele.

"E foarte greu ca eu sa ma duc in colegiul meu de senator si sa le spun 'Stiti ce, de aici incolo nu mai votam presedintele in mod direct, il alege Parlamentul'. Cred ca imi raspund: 'Ce zisesi, nea Mircea?'. Cred ca ma iau oltenii cu lubenitele", a incercat sa explice fostul candidat prezidential.

La randul sau, primarul sectorului 6, Rares Manescu, a intrat in legatura directa la Realitatea Tv si a spus ca trebuie ca in continuare presedintele Romaniei sa fie ales direct de catre romani.

"Cred ca este necesara o clarificare a atributiilor si cred ca este vorba si despre omul care se afla in acel scaun", a precizat edilul liberal.

Nu intram in Schengen

Mircea Geoana a mai afirmat ca, "daca exista o victima colaterala a acestei ultime veri nebunatice din Romania, este relatia cu Germania", completand ca tara noastra nu va intra in spatiul Schengen, politic, atata timp cat vor plana suspiciuni de coruptie.

Social-democratul a subliniat ca energia politica a noii guvernari va trebui consumata "pe reformele structurale masive de care are Romania nevoie, este important ca energia politica sa o dramuiesti in mari proiecte".

"Oamenii vor avea nevoie de mai multa rabdare decat cu guvernele precedente. Ce facem cu judetul, ce facem cu comunele foarte mici? Putem sa alegem presedintele prin vot cenzitar, putem sa facem 1.000 de regiuni sau 30 de comune, dar trebuie sa ne miscam economic.

Suntem o tara care are cel mai mare nivel de saracie din Europa. Poate pe aici pe la Poiana Brasov se invart oameni care mai au resurse, dar 9 milioane de romani traiesc in saracie", a spus senatorul PSD.

Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2012? - Sondaj Ziare.com

Acesta a respins ca "profund gresita" ideea ca Romania s-ar duce spre Rusia, mentionand ca "nu poti sa acuzi niste adversari, doar pentru ca iti convine tie in campanie, ca ar dirija Romania catre India, catre China, catre Madagascar".

In ce priveste politica externa, fostul ministru de Externe se asteapta la turbulente in Siria, care insa "se apropie de deznodamant", si a afirmat ca "Iranul ticaie".

"In aceasta noapte, la Washington, se intampla ceva important si pentru noi. Casa Alba si Congresul republican trebuie sa ajunga la o solutie cum sa reduca deficitul, faimosul munte fiscal pe care americanii il au de rezolvat in aceasta perioada", a mai declarat Geoana.

Nu in ultimul rand, acesta a spus, in mesajul de Anul Nou, ca "Romania are viitor, romanii au viitor", indemnand la "un pic mai mult patriotism cuminte si un pic mai multa incredere".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mircea Geoana modificare Constitutie, #Mircea Geoana reorganizare administrativa, #Geoana Romania politica externa, #Geoana Romania absorbtie fonduri , #senator