Geoana: Privatizarea Oltchim, in stil Elodia

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 14:50
2742 citiri
Geoana: Privatizarea Oltchim, in stil Elodia
Foto: Arhiva

Privatizarea Oltchim este in stil Elodia, acuza senatorul independent Mircea Geoana, apreciind ca cei de la OPSPI au avut o abordare "periculoasa de contabili cu ochelari de cal", preocupati sa scape statul cat mai facil de o problema oarecare.

"Nu am cum sa fiu de acord cu balbaielile OPSPI legate de privatizare. Nu poti niciodata trata privatizarea Oltchim ca pe o geambasie de cai. Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greseli si, ca intr-o problema de matematica, rezultatul nu avea cum sa fie decat gresit. D-l Vulpescu nu a intuit decat prea tarziu dimensiunea problemelor de la Oltchim si a lipsit cu desavarsirea o abordare a privatizarii menita sa ofere perspective atat unor investitori seriosi, cat si zecilor de mii de familii care depind de acest loc de munca", scrie Mircea Geoana pe blogul personal.

"Este prea mult exotism in privatizarea Oltchim, prea multe intrebari si prea putine raspunsuri. Este o privatizare in stil Elodia, iar ceea ce pare ca va disparea este sansa unui loc de munca pentru mii de valceni. Nu cred ca trebuie sa permitem aceasta. Nu este suficient sa tragem la raspundere pe cei vinovati de insuccesul privatizarii, daca acesta va avea loc; ceea ce trebuia si trebuie facut era si este sa ne asiguram ca tot procesul privatizarii decurge ireprosabil si aduce investitori seriosi la masa", adauga presedintele Comisiei de politica externa din Senat.

Fostul pesedist apreciaza ca PDL a adus combinatul in starea grava de astazi. "Problema Oltchim nu s-a nascut astazi sau ieri. Cu migala, guvernarile succesive ale PDL au tot bagat aceasta problema sub pres. Niciodata situatia la Oltchim n-ar fi ajuns atat de dramatica daca Ministerul Economiei al d-lui Videanu si al epigonilor sai democrat-liberali ar fi avut curajul sa trateze direct subiectul, sa propuna o abordare, sa caute sa faca o strategie de privatizare atunci cand situatia era calma, nu cand nu mai era nimic de facut.

In locul unei operatii grele care sa puna pe picioare pacientul, PDL a preferat la Oltchim sa ofere cu generozitate calmante si somnifere.PDL a facut deci Oltchim primul si cel mai semnificativ branci intr-o aventura de tip Dan Diaconescu", mai spune fostul sef al PSD.

Cu toate acestea, Geoana nu poate fi de acord "cu balbaielile OPSPI legate de privatizare".

"Nu poti niciodata trata privatizarea Oltchim ca pe o geambasie de cai. Procesul de privatizare a Oltchim a fost plin de greseli si, ca intr-o problema de matematica, rezultatul nu avea cum sa fie decat gresit. D-l Vulpescu nu a intuit decat prea tarziu dimensiunea problemelor de la Oltchim si a lipsit cu desavarsirea o abordare a privatizarii menita sa ofere perspective atat unor investitori seriosi, cat si zecilor de mii de familii care depind de acest loc de munca. Oltchim a fost tratata mai degraba ca pe un subiect de limitare a pierderilor statului, cand se putea foarte bine gandi o abordare care sa dea o sansa Oltchim sa produca in continuare taxe consistente si locuri de munca pentru Romania", mai scrie fostul presedinte al Senatului.

"E greu, dar nu este prea tarziu sa punem intrebarile corecte in cazul privatizarii Oltchim si sa venim cu o strategie corecta de privatizare. Cred ca licitatia de vineri trebuie imediat anulata daca acel care a castigat nu dispune de capitalul de lucru de 250 milioane de euro si de un plan care sa garanteze pastrarea locurilor de munca si revenirea pe profit a companiei. Cei de la OPSPI trebuie sa scape de abordarea periculoasa de contabili cu ochelari de cal, de tipul celor din guvernarea Boc", noteaza Geoana, subliniind ca lupta pentru locurile de munca de la Oltchim este una fundamentala.

"Sunt sigur ca oameni pot munci mai mult, pot accepta reduceri temporare, daca se li se pune in fata un plan care sa le arate ca fabrica va ramane acolo, ca ceea ce fac ei e valoros si ca vor continua sa faca ceea ce au invatat. Oltchim nu e doar o fabrica, e o comunitate frumoasa, o comunitate responsabila pentru zeci de mii de destine, dar si pentru una dintre cele mai frumoase povesti sportive din Romania ultimilor ani. Nu stiu in cate sporturi Romania se poate mandri ani de an cu semifinale sau finale de Liga Campionilor. Echipa de handbal de la Oltchim trebuie pastrata si incurajata, ca fiecare loc de munca de aici", incheie Mircea Geoana.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Geoana privatozare Oltchim Elodia, #Oltchim locuri munca Diaconescu, #Diaconescu privatizare Oltchim , #senator