Geoana, piaza rea - alungat de tovarasi, refuzat de prieteni

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 23 Noiembrie 2011, ora 12:05
4667 citiri
Geoana, piaza rea - alungat de tovarasi, refuzat de prieteni
Foto: Arhiva

Excluderea lui Mircea Geoana din PSD e un eveniment in premiera in politica romaneasca. Ca nu a trezit cine stie ce interes - e de inteles, politicul nu mai are nicio miza pana la alegerile de la anul.

In sine, evenimentul isi pastreaza insa importanta. Nu auzi de multe ori ca un presedinte de partid, candidat la prezidentiale cu sanse reale, ba chiar castigator pentru o noapte al algerilor, ajunge sa fie executat de propriul partid pentru acte de tradare, nesupunere si indisciplina.

Paradoxal, din moment ce Geoana e unul dintre cei mai ascultatori si civilizati politicieni, daca il putem totusi numi politician. Lui Mircea Geoana ii lipseste tocmai simtul destinului politic. El este construit pentru a fi supus, integrat si incadrat unei scheme, idei, program sau personalitati majore, care sa-i coordoneze activitatea si viitorul. Daca Mircea Geoana nu ar fi fost un inadaptat total la politica, nu ar fi pierdut alegerile in fata lui Traian Basescu, iar daca ar fi avut cat de cat simtul unui lider, Ponta nu i-ar fi putut lua partidul asa cum i l-a suflat pe nesimtite din maini.

Mircea Geoana si-a fortat excluderea din PSD, voios si nerabdator parca sa afle ce urmeaza sa descopere dupa. Ca si cum ar fi avut ceva deja aranjat, fostul presedinte PSD isi va infiinta, cel mai probabil, propriul partid. Altfel, Geoana a fost inca o data umilit de toti fostii parteneri, colegi sau tovarasi de viata - mai toti "tradatorii" uneperisti au strambat din nas cand au fost intrebati daca sunt bucurosi sa il primeasca in partid.

Reusesti sa intelegi de ce a insistat Geoana sa fie alungat din PSD, daca citesti declaratiile si atacurile lansate imediat dupa ce a pasit din sala "de executie". L-a condamnat pe Iliescu, l-a infierat pe ucenicul Ponta si a vorbit despre ce a ajuns PSD-ul astazi ca si cum ar fi fost un pedelist invechit. Si mai surprinzator e ca a folosit, in atacurile la adresa conducerii PSD, aproape aceleasi cuvinte (si in aceeasi ordine) pe care le foloseste si Traian Basescu atunci cand ii critica pe social democrati.

Dupa cum a si anuntat, Mircea Geoana se pregateste pentru ceva nou. Daca fostul presedinte PSD isi va lansa un partid si, mai ales, daca alaturi de el vor veni si alti nemultumiti din tabara lui Ponta, Nastase si Iliescu, viitorul social democratilor nu suna deloc bine. Nu dupa Vanghelie va plange partidul, insa daca plecarea lui Geoana va fi urmata de o serie de alte demisii si excluderi, PSD va avea doar de pierdut.

Nu direct, cat mai ales indirect. In sine, infiintarea unui nou partid pe partea stanga a scenei politice nu poate decat sa afecteze proiectul USL. Iar dupa cum vorbea Geoana la cateva minute dupa CExN al PSD e limpede pentru cine va lucra. Ori, imaginati-va cat de bogata este masa din care va avea de ales Traian Basescu in 2012 - UNPR, PDL, UDMR, Miron Cozma, Miscarea Populara, Mircea Geaoana si partidul sau, Noua sau Vechea Republica, PNTCD, PNG, Dan Diaconescu si al sau PP - DDD. Practic, lista devine deja infinita in comparatie cu singularitatea USL.

Victor Ponta si Crin Antonescu risca sa ajunga, in contextul asta al pulverizarii clasei politice, atat de singuri si izolati, incat Felix Voiculescu sa ramana ultimul partener pe care il vor imbratisa in cosmosul politicii romanesti. Mircea Geoana vorbeste deja aproape ca un liberal care isi saluta fostii tovarasi comunisti de afaceri. Foloseste conceptele lui Traian Basescu si ideile atat de tocite cu care PDL a atacat incontinuu PSD, USL si slabiciunile celor doua partide de Opozitie.

Circul alungarii lui Mircea Geoana din PSD este abia la inceput. Consecintele nefaste pentru partidul lui Ponta abia ce urmeaza sa soseasca. Intre penibil si inadaptare, Geoana este condamnat sa creasca de acum in umbra lui Traian Basescu. Pentru care a si devenit deja un politician matur. Intr-adevar, adio tovarasi ipocriti si demagogi!

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#mircea geoana exclus psd, #Victor Ponta Mircea Geoana, #Adrian Nastase Ion Iliescu, #Traian Basescu alegeri, #alegeri 2012 PSD , #PSD