Geoana: Nu exista niciun fel de interes american pe Rosia Montana

Luni, 21 Octombrie 2013, ora 08:14
1822 citiri
Geoana: Nu exista niciun fel de interes american pe Rosia Montana
Foto: Antena 3

Senatorul PSD Mircea Geoana a sustinut, duminica seara, faptul ca Statele Unite ale Americii nu au niciun interes la Rosia Montana, avand in vedere ca este o operatiune canadiana.

"Rosia Montana nu are nimic de-a face cu Statele Unite ca si interes al statului american. Este o operatiune canadiana in care sunt si niste investitori americani pe burse. Nu exista niciun fel de interes pe Rosia Montana", a declarat senatorul la Antena 3.

Acesta a sustinut, totusi, ca in continuare Romania este cea mai pro-americana tara din Europa.

"Cred ca trebuie sa fim putin mai relaxati si rationali, pentru ca e inevitabil ca prima dragoste pentru NATO, americani, UE, Franta, Germania sa se mai racoreasca putin. Pe masura ce avansam si vedem ca nu sunt caini cu covrigi in coada peste tot, lumea devine un pic mai rezervata.

Este firesc sa fie asa, nu facem exceptie. Romania este in acest moment cea mai pro-americana tara din Europa, desi simpatia fata de America a scazut cu 10% fata de ultimii ani", a adaugat Geoana.

Chevron nu da inapoi: Am suspendat activitatile la Pungesti, dar ne vom intoarce

Acesta a discutat si despre Chevron, precizand ca statul american este "aproape indiferent" fata de ceea ce face compania in Romania.

"Chevron nu este egal statul american, Gazprom este egal statul rus. Pentru ca modelul economic american este diferit fata de cel rusesc. Cel rusesc este monopolist de stat si atunci isi pune toate resursele statului si foloseste parghia energetica ca o parghie strategica.

Statul american este aproape indiferent fata de Chevron in Romania. Chevron a plecat din Polonia, din Lituania poate pleaca si de la noi. Intrebarea nu este ce vrea America cu Chevron, intrebarea este ce vor romanii cu resursele acestei tari?", a continuat Mircea Geoana.

Chevron a suspendat activitatea de explorare a gazelor de sist din Pungesti, judetul Vaslui, in urma protestelor, insa managerul companiei, Thomas Holst, a precizat ca decizia a fost luata pentru ca zona nu era inca sigura si ca muncitorii se vor intoarce.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Geona americani Rosia Montana, #interes american Rosia Montana, #Geoana Chevron gaze sist , #senator
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Convingera unuia care are pretenti sa devina Presedinte
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
dar pentru pepenii de dabuleni...