Geoana: Mai multe tari vor sa faca parte dintr-un sistem antiracheta NATO

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 15:52 1372 citiri

Mircea Geoana, presedintele Senatului, a declarat luni, in cadrul Adunarii Parlamentare NATO, ca mai multe tari si-ar dori sa faca parte din sistemul antiracheta al NATO, si nu doar al Statelor Unite.

"Tot mai multe tari isi exprima interesul sa faca parte dintr-un sistem antiracheta care sa fie un sistem NATO si nu doar al Statelor Unite. Faptul ca Spania a semnat un astfel de acord inseamna ca pana la summit-ul de la Chicago vom avea un inceput de sistem antiracheta al NATO", a declarat Mircea Geoana, in cadrul AP NATO.

Seful Senatului a declarat ca se spera ca evolutiile atitudinii Rusiei cu privire la sistemul de aparare sa fie pozitiv si ca exista deja o oferta "fara precedent" de colaborare cu Rusia, in care "doua sisteme independente" sa-si desfasoare activitatea. Este vorba despre scutul antiracheta NATO, care sa isi desfasoare acitivitatea in spatiul Aliantei Nord-Atlantice, iar sistemele rusesti in zona de interes a Rusiei.

Mircea Geoana a declarat ca este nevoie de transmiterea unor mesaje pozitive si de angajare pentru partenerii din zona Marii Negre - Georgia, Republica Moldova si Azerbaidjan, in materie de aparare.

Geoana - despre militarii romani, mai prost platiti si echipati

Romania a semnat un acord cu Statele Unite de amplasare a unor elemente din scutul antiracheta la baza Deveselu din judetul Olt. Pana in 2015, aici vor fi amplasate trei interceptoare de rachete, inclusiv rachete SM-3.

Sistemul antiracheta, despre care Statele Unite sustin ca este exclusiv defensiv, amplasat in cazul unor atacuri cu rachete ale Iranului, a provocat nemultumire in Rusia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News