Geoana le cere lui Basescu si Boc urgentarea aderarii Romaniei la OCDE

Joi, 02 Iunie 2011, ora 14:56
1645 citiri
Geoana le cere lui Basescu si Boc urgentarea aderarii Romaniei la OCDE
Foto: Romania Libera

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, le-a scris presedintelui Basescu si premierului Boc cerandu-le urgentarea aderarii Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

"OCDE reprezinta in acest moment cel mai important for international de dezbatere a politicilor economice si sociale la nivel global, furnizand expertiza si solutii pentru G8 si G20. Valoarea si valabilitatea recomandarilor si rezolutiilor este atat de mare, incat se constituie practic intr-o matrice de functionare a economiei mondiale.

Sunt ferm convins ca aderarea Romaniei la OCDE ar aduce tara noastra in clubul tarilor dezvoltate, asa cum sunt deja majoritatea statelor recent membre ale UE. In plus, aderarea Romaniei la ODCE ar reprezenta si un important catalizator al eforturilor interne de modernizare si dezvoltare in directia cresterii prosperitatii si a luptei impotriva saraciei, prin crestere economica, stabilitate economica, comert si investitii, tehnologie, inovatie, antreprenoriat, competitivitate si cooperare in scopul dezvoltarii", se arata in scrisoarea adresata de Geoana celor doi.

El ii informeaza pe Basescu si Boc ca recent a participat la Paris, alaturi de alti lideri internationali, la Forumul Aniversar al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, eveniment ce a marcat 50 de ani de la infiintarea Organizatiei.

Mircea Geoana mai spune ca OCDE are un instrument de monitorizare pentru lupta anti-coruptie, iar aderarea la acest mecanism ar ajuta Romania inclusiv in evaluarile Comisiei Europene in cadrul MCV sau in efortul de aderare la Spatiul Schengen.

"In mod deosebit vreau sa atrag atentia asupra importantei aderarii Romaniei la Conventia OCDE privind Combaterea Coruptiei, instrument la care 38 de state au acceptat deja sa ia parte. Cu ocazia Forumului Aniversar de la Paris si Rusia a aderat la aceasta Conventie. Aderarea la Conventia privind Combaterea Coruptiei este de o deosebita importanta pentru tara noastra, fiind inclusiv o preconditie pentru aderarea la OCDE.

Conventia propune monitorizarea statelor si proceduri exhaustive de urmarire a implementarii masurilor adoptate in lupta impotriva coruptiei. Acest demers ar contribui la demonstrarea seriozitatii Romaniei in lupta impotriva coruptiei, cu efecte pozitive in evaluarile Comisiei Europene in cadrul MCV, al efortului de aderare la Spatiul Schengen si al perceptiei generale fata de tara noastra al mediului de afaceri intern si international. As propune inclusiv ca aderarea la Conventia pentru combaterea Coruptiei sa fie inclusa in planul CSAT de profil, referitor la combaterea evaziunii fiscale si contrabandei", se mai arata in scrisoarea presedintelui Senatului catre presedintele Basescu.

In scrisoarea catre Emil Boc, Geoana ii cere premierului sa realizeze un memorandum inter-institutional pentru a propune un Plan National de Actiune pentru aderarea Romaniei la OCDE.

"Va aduc aminte ca Romania si-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE la 28 aprilie 2004. Am ratat valul din mai 2007, cand OCDE a decis inceperea negocierilor de aderare cu Israel, Chile, Estonia, Slovenia si Rusia, iar Brazilia, China, India, Indonezia si Africa de Sud au primit statutul de cooperare aprofundata", mai transmite Geoana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Mircea Geoana presedinte Senat, #scrisoare Traian Basescu , #senator