Geoana: Interventia din Libia nu a fost explicata suficient de clar

Miercuri, 23 Martie 2011, ora 11:57
1305 citiri
Geoana: Interventia din Libia nu a fost explicata suficient de clar
Foto: Arhiva

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, spune ca operatiunile militare din Libia nu au fost explicate romanilor "suficient de clar".

Fostul ministru de Externe mai crede ca NATO nu va fi la comanda actiunii militare internationale din statul african. In plus, daca regimul lui Moammar Gaddafi nu este inlaturat cat mai repede, se va intra intr-un "impas", estimeaza Geoana.

"Aceasta interventie militara nu a fost explicata romanilor suficient de clar. A existat o anumita ambiguitate in pozitia noastra. A fost un interviu la televiziunea publica al presedintelui Basescu, in care a spus practic ca nu ne asociem acestei actiuni, a folosit cuvantul 'razboi' intr-o conotatie negativa seful statului.

In clipa in care nu vorbesti cu opinia publica romaneasca si sa spui ca e vorba de inlaturarea unui dictator sangeros, a unui prieten al lui Ceausescu...

Daca mai tineti minte, in timpul deciziei de a ne alatura interventiei militare din Irak, opinia publica romaneasca era de acord cu inlaturarea lui Saddam. Deci e o chestiune si de cum pregatesti opinia publica romaneasca. Daca seful statului spune ca este o actiune gresita si nu participam la razboi, evident ca lumea se duce catre cel care este considerat ca detinatorul pozitiei supreme in statul roman.

Cred ca daca am explica mai clar ca este vorba de o actiune profund umanitara, impotriva unui om care-si tortureaza si-si ucide propriul popor...", a declarat Geoana, la RFI.

El mai crede ca exista riscul ca operatiunile din Libia sa dea gres.

"Exista un risc intotdeauna in astfel de operatiuni sa nu se ajunga suficient de repede la concluzia dorita. Daca inlaturarea regimului Gaddafi nu se va produce suficient de rapid, in clipa respectiva intram intr-o oarecare forma de impas. Daca Gaddafi rezista, este un lucru prost pentru tara pe care inca o reprezinta si este un lucru prost si pentru intreaga regiune si pentru NATO si pentru Uniunea Europeana.

Daca el va rezista, atunci lucrurile devin un pic mai complicate. Opinia publica occidentala nu are multa rabdare, nici cea franceza nu are multa rabdare, presedintele Sarkozy are si el alegeri anul viitor, in mai. Din momentul respectiv, exista un risc ca toata aceasta desfasurare de forte sa para ca nu a produs efectele scontate, suficient de repede si suficient de credibil. Este un risc pentru operatiunea militara din Libia", a mai spus presedintele Senatului.

Citeste mai mult despre Geoana: Interventia din Libia nu a fost explicata suficient de clar pe RFI.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#razboi Libia Romania, #razboi Libia Mircea Geoana, #Romania armata Libia , #Traian Basescu