Geoana: E exagerat sa spui ca Basescu nu poate merge la Consiliul European

Marti, 29 Mai 2012, ora 21:13
3676 citiri
Geoana: E exagerat sa spui ca Basescu nu poate merge la Consiliul European
Foto: Ziare.com

Senatorul independent Mircea Geoana a declarat marti ca, in opinia sa, reprezentarea Romaniei la Consiliile Europene trebuie sa fie asigurata de catre presedinte sau de catre premier, in functie de agenda respectivei intalniri.

"Eu cred ca este exagerat sa spui ca presedintele nu poate participa la Consilii Europene - are prerogative de politica externa evidente, constitutionale si care nu pot fi negate. La fel cum si opinia opusa, pe care domnul presedinte Basescu a impus-o in ultimii ani de zile, ca premierul nu are ce cauta pe la Consiliile Europene, este la fel de exagerata", a precizat Geoana.

Acesta a punctat ca Traian Basescu s-a obisnuit, totusi, sa domine "mult prea copios" politica externa a Romaniei.

"Basescu s-a obisnuit sa domine mult prea copios scena de politica externa din Romania si ma refer si in relatia cu Guvernul si cu premierii pe care i-a numit", a afrimat senatorul.

Fostul lider al PSD a precizat ca persoana care merge la Consiliul European trebuie sa fie stabilita in functie de ordinea de zi.

"In opinia mea, reprezentarea trebuie sa fie data de mandatul si de agenda, ordinea de zi a acelui Consiliu European (...) Interesul general al tarii este sa existe colaborare intre presedinte si premier si in functie de agenda Consiliului European sa participe unul sau altul cu un mandat dat de Parlament Guvernului

(...) Cred ca prezenta premierului la Consiliile Europene este o necesitate, asa cum cred ca absenta presedintelui la Consiliile Europene nu este o fatalitate. Cred ca poate sa existe o diviziune a muncii, poate sa existe o colaborare macar in plan extern", a explicat Mircea Geoana.

Numirea la sefia Comisiei de Politica Externa a Senatului - un pas spre normalizarea relatiei cu PSD

Senatorul independent a mai spus ca nominalizarea sa de catre grupul PSD ca inlocuitor al lui Titus Corlatean in Comisia de Politica Externa a Senatului este un prim pas de "normalizare" a relatiei tensionate dintre el si social democrati.

"Fara indoiala, este un prim pas de normalizare a unei relatii tensionate si care a condus pana la ruptura. Este prea devreme sa vorbim despre acest lucru (revenirea in PSD - n. red.). A fost o prima discutie privind normalizarea relatiei din punct de vedere politic si public. Pana la reintoarcerea propriu-zisa in PSD e distanta mare (...) Faptul ca am fost solicitat arata o dorinta de ambele parti pentru normalizarea relatiei intre mine si PSD", a declarat Geoana, intrebat daca s-ar intoarce in PSD.

Mircea Geoana, numit la sefia Comisiei de Politica Externa a Senatului

Plenul Senatului a aprobat marti solicitarea PSD de numire a lui Mircea Geoana in locul lui Titus Corlatean in functia de membru al comisiei de politica externa cu 84 de voturi "pentru" si 3 voturi "contra".

Comisia de politica externa, al carei presedinte era ministrul Justitiei, Titus Corlatean, urmeaza sa-si aleaga noul presedinte, a anuntat presedintele de sedinta Vasile Blaga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Geoana Basescu Consiliul European, #Mircea Geoana reprezentare Romania Consiliul European, #Mircea Geoana Victor Ponta Consiliul European, #Mircea Geoana numit Politica Externa Senat, #Mircea Geoana revenire PSD , #senator