Geoana, despre spionajul american: O situatie ingrata. Rezultatul pervers al tehnologiei

Miercuri, 03 Iulie 2013, ora 15:16
2108 citiri
Geoana, despre spionajul american: O situatie ingrata. Rezultatul pervers al tehnologiei
Foto: Arhiva

Mircea Geoana a spus, despre scandalul spionajului din Statele Unite, ca "este o situatie foarte ingrata", dupa ce in presa au aparut informatii potrivit carora agentiile secrete americane au montat microfoame in cladirile oficiale UE din mai multe orase din SUA.

"Situatia este o consecinta a unei schimbari formidabile de atitudine, de resurse pe care terorismul international le-a indus in cultura de securitate americana. Ce s-a intamplat dupa 11 septembrie a fost o forma de trauma care a indus in sistemul de securitate american o schimbare de arhitectura, grupand tot ce inseamna agentii care pana atunci fuctionau disparat", a comentat senatorul PSD, la Digi 24.

Spionaj in SUA: Uniunea Europeana, tinta spionajului NSA

Acesta este de parere ca faptul ca s-a indus un sentiment de teama si de insecuritate a dus la o forma de "superreactie a SUA, care investesc foarte multi bani si care au capacitatea de a intercepta cam tot ce misca pe planeta asta". "Acesta este rezultatul pervers al tehnologiei", a mai precizat Geoana.

"Care este de fapt echilibrul intre cele doua componente? Cat de mult ai dreptul sa iti aperi securitatea nationala, cat de mult afecteaza libertatea individuala a cetateilor, cat de mult iti protejezi aliatii si partenerii. Pana unde mergi? Este o situatie foarte ingrata", a declarat social-democratul.

Obama: Toata lumea spioneaza. Altfel, o agentie secreta nu ar mai avea sens

El a mai spus ca aceasta criza risca sa afecteze increderea de ambele parti ale Atlanticului, daca situatia nu este tratata corect de partenerii de lunga durata, cu multe lucruri in comun.

"Mi-ar fi extrem de greu sa accept ca una dintre victimele colaterale sa fie chiar acest inceput de negociere a acordului de liber-schimb transatlantic", a adaugat Mircea Geoana.

Oficialii europeni s-au numarat printre tintele interceptarilor realizate de serviciile secrete din SUA. Cele mai recente dezvaluiri arata ca Agentia de Securitate Nationala din Statele Unite (NSA) a montat microfoane in cladiri UE de pe teritoriul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#Mircea Geoana spionaj SUA, #Mircea Geoana scandal spionaj SUA, #Mircea Geoana interceptari SUA , #senator
Comentarii