Geoana: Coruptia in randul oficialilor e la cote de nerespirat

Miercuri, 13 August 2014, ora 11:39
3190 citiri
Geoana: Coruptia in randul oficialilor e la cote de nerespirat
Foto: Facebook/ Mircea Geoana

Senatorul PSD Mircea Geoana este de parere ca viitorul presedinte al tarii ar trebui sa renunte la prezidarea sedintelor CSM si la "numirile masive de magistrati", "extragand" astfel politicul din actul de justitie. In plus, fostul sef PSD crede ca, in Romania, "coruptia in randul oficialilor e la cote de nerespirat".

"A sosit clipa ca si tratarea cauzelor coruptiei sa devina o adevarata politica de stat in Romania. In absenta acestui efort, in curand vom avea mai multe puscarii decat scoli sau spitale. Si manipularea justitiei in scopuri politice trebuie sa inceteze.

Va fi obligatia viitorului presedinte sa extraga complet politicul din actul de justitie, renuntand, pana la modificarea Constitutiei, la prezidarea sedintelor CSM si la numirile masive de magistrati (si ofiteri din toate armele si serviciile) de care actualul presedinte a abuzat.

Va fi principalul test pe care noul presedinte il va avea de trecut: va rezista tentatiei de a folosi parghiile si "munitia" pe care catacombele Cotrocenilor le adapostesc? Va avea puterea de a descatusa Justitia de sub influenta reala sau perceputa a politicului?", scrie pe blog Mircea Geoana.

Acesta considera ca, daca viitorul presedinte va reusi sa fac aceste lucruri, "va face cel mai mare bine natiunii pe care va fi chemat sa o conduca in vremuri de rascruce".

"Reputatia Romaniei se va schimba in bine, iar tinerii care astazi se gandesc sa emigreze cat mai repede vor prefera sa stea acasa. Din tara de emigranti, Romania va deveni o tara a repatriatilor, din Cenusareasa Europei vom deveni un stat-pivot, o Poarta a Europei, iar fratii nostri din Basarabia vor sti in ce directie sa se indrepte. (...) Se poate, depinde numai de noi, de intelegerea provocarilor si oportunitatilor care ne stau in fata. Si da, de alegerea pe care o vom face in noiembrie!", mai afirma fostul presedinte PSD.

Mircea Geoana se intreaba ce este de facut in continuare, facand referire si la cazul ICA, respectiv condamnarea lui Voiculescu si a altor 11 persoane.

"In primul rand, sa continuam sa fim necrutatori cu coruptia, indiferent de locul in societate sau nivelul de influenta al celor implicati, asigurand deplina independenta a Justitiei. (...) Fara a intra in polemica din jurul cazului ICA, este cel putin ciudat ca o condamnare sa fie de la simplu la dublu intre instanta de fond si cea de apel", raspunde senatorul PSD.

"In al doilea rand, este necesara declansarea unui razboi la fel de dur cu cauzele coruptiei, nu doar cu efectele acesteia. In pofida unui 'randament' remarcabil la nivelul inculparilor si condamnarilor, mediul generator de coruptie pare neperturbat. (...) In al treilea rand, trebuie franta legatura dintre banul negru sau gri si politica", mai spune fostul presedinte social-democrat.

Nu in ultimul rand, desi Mircea Geoana recunoaste, ca in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana, Romania a reusit "mai mult decat altii in zona pedepsirii coruptiei la nivel inalt", acesta acuza: "Coruptia in randul oficialilor si a politicului este la cote de nerespirat".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Geoana anticoruptie, #Geoana presedinte numiri CSM, #Geoana lupta coruptie , #senator
Comentarii