Geoana, catre Basescu: Nu trebuie sa fii Mafalda sa iti dai seama ca trebuie o schimbare

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 19:20
2808 citiri
Geoana, catre Basescu: Nu trebuie sa fii Mafalda sa iti dai seama ca trebuie o schimbare
Foto: The Money Channel

Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geona, ii transmite sefului statului ca nu trebuie sa fie Mafalda ca sa isi dea seama ca tara are nevoie de o schimbare, facand referire la o eventuala remaniere a Guvernului.

"Nu trebuie sa fii Mafalda ca sa stii ce se intampla in tara: e o revolta, o epuizare, e nevoie de schimbare. Schimbarea actualului Guvern este obligatorie, precum nevoia de oxigen pentru organismul uman", a declarat fostul pesedist, invitat la The Money Channel.

Geoana apreciaza ca actualul Guvern condus de Emil Boc si-a depasit competentele si "limita normalului si a suportabilitatii".

"Nu ne putem permite inca un an de zile cu aceeasi majoritate si cu aceeasi suita de politici publice. Este riscant in legatura cu modul in care suntem perceputi pe piata externa", s-a justificat senatorul independent.

Motiunea, ritual inainte de Craciun

O alta tema pe care a abordat-o Mircea Geoana a fost cea a motiunii pe legea privind comasarea alegerilor in 2012, care a cazut, joi, la votul in Parlament, in conditiile in care senatorii si deputatii de la Putere nu si-au exprimat optiunea.

Fostul presedinte al Senatului a apreciat ca motiunea nu este altceva decat un ritual inainte de Sarbatori, avertizand insa ca esecurile repetate vor demoraliza Opozitia.

"A fost un ritual inainte de Craciun, actuala majoritate a brevetat o metoda cu riscuri minime, aceea de a nu permite propriilor parlamentari sa voteze.

Este a zecea motiune de cenzura impotriva Guvernului Boc, a existat una, singura, in 2009, care a reusit. Astazi, Opozitia e demoralizata pentru ca aceasta suita de esecuri duce la o stare de disconfort", a spus fostul prezidentiabil, subliniind insa ca el ramane in continuare in Opozitie, desi a fost exclus din randurile social-democratilor.

Ce ne asteapta in 2012?

Mircea Geoana preconizeaza ca anul ce va urma va fi unul complicat, "cu austeritate la micul dejun, austeritate la pranz, austeritate seara".

"Oricat de linistitoare ar fi semnalele date de conducerea statului, trebuie sa spunem ca 2012 va fi anul cel mai complicat. Nu stiu cat de grav va fi din punct de vedere economic, dar anticipez ca va fi cel mai complicat an de multi ani incoace.

Raspunsul pe care il da Europa nu este insuficient. Nu poti sa dai austeritate la micul dejun, austeritate la pranz, austeritate seara. Putina paine amara cu putin cozonac se inghite greu", a adaugat senatorul.

"Dosarul vamilor, turnesolul sinceritatii"

In opinia lui Mircea Geoana, "serul adevarului, turnesolul sinceritatii, al intersului public in justitie este finalizarea dosarelor din vami".

"Vreau sa judec, nu dupa numarul de achitari, cu suspendare ori fara supendare. Vamile sunt inceputul adevaratei curatenii in Romania si arata ca factorul politic nu mai spune 'dosarul asta il vreau, pe asta nu il vreu'

Sentimentul este ca exista un tratament preferential pentru unii politicieni. Eu sunt un om cinstit, onorabil, sunt foarte relaxat, nu am de ce sa imi fac griji", a punctat senatorul.

Sa invam de la Bulgaria

Desi avem tendinta de a privi Bulgaria de sus, spune Geoana, bulgarii ne-ar putea da cu succes lectii, dupa ce au crescut veniturile la buget de la 32% la aproape 40% in trei ani de zile, pastrand taxele mai mici.

"Au facut trei lucruri bulgarii: o reforma la sange a administratiei fiscale a scazut spaga si influenta inspectorului fiscal.

Al doilea lucru, au inventat in vama bulgareasca, pe langa vamesii lor, o firma britanica platita, Crown's Agents, care verifica si ea masinile. In al treilea rand, au bagat in Constitutie faptul ca nu pot creste taxele daca nu ai o treime din voturile din Parlament", a adaugat Geoana, precizand ca tara noastra are neaparat nevoie de aceste lucruri.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Geoana motiune cenzura, #Geoana 2012 , #stiri Mircea Geoana