Geoana avertizeaza USL: Referendumul se joaca la Curtea Constitutionala!

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 11:57
3957 citiri
Geoana avertizeaza USL: Referendumul se joaca la Curtea Constitutionala!
Foto: Arhiva Ziare.com

Soarta modificarii Constitutiei depinde de decizia pe care o va lua Curtea Constitutionala in privinta pragului de prezenta, declara senatorul PSD, Mircea Geoana. El estimeaza ca va fi foarte greu ca USL sa aduca la vot noua milioane de oameni, daca pragul ramane la 50%, in loc de 30%, cum vrea puterea actuala.

"Sunt destul de rezervat in a emite afirmatii decisive pana cand nu vedem ce spune Curtea Constitutionala pe 26 iunie cu privire la pragul de validare al referendumului, oricare ar fi el, ca e cel de modificare a Constitutiei sau acest bis pe care domnul Basescu il propune astazi cu privire la Parlament unicameral si 300 de parlamentari", a declarat fostul ministru de Externe, la RFI Romania.

Basescu: Am initiat un nou referendum - Parlament unicameral cu 300 de membri

Senatorul PSD avertizeaza ca, daca pragul de prezenta la vot nu coboara, "nu mai vorbim despre nici un referendum".

"Nu pot sa anticipez decizia Curtii, dar as spune ca... si sfatul meu este de a fi mult mai rezervati pana cand vedem daca se coboara pragul sau nu. Daca pragul nu coboara si Curtea nu accepta aceasta lege de modificare a referendumului, cu 30% din participare ca si prag de validare, atunci practic nu mai vorbim despre nici un referendum. Nu mai vorbim nici de referendumul de modificare a Constitutiei, pentru ca 50% este aproape imposibil sa mobilizezi. Nu au venit 50% din totalul votantilor de pe listele noastre electorale pentru demiterea domnului Basescu.

E greu de crezut ca intr-o propunere mult mai controversata, in care si partide si grupari din societate au opinii de multe ori diametral opuse fata de ceea ce acest forum constitutional propune, ca vom avea o astfel de participare. De aceea, eu cred ca momentul adevarului nu este atat de mult declaratia de ieri a domnului Basescu sau declaratiile liderilor USL din aceasta perioada, ci este decizia Curtii. Acolo se joaca jocul, acolo este jocul adevarat", considera senatorul social-democrat.

Mircea Geoana este de parere ca "si 30% sa fie o cifra destul de inalta si destul de dificil de atins".

Intrebat ce se va intampla daca decizia Curtii Constitutionale va fi de pastrare a pragului de 50% la referendum, Mircea Geoana a raspuns: "Va fi foarte complicat si e o decizie foarte grea pe care liderii USL vor trebui sa o adopte, (...) va fi foarte greu sa mobilizezi noua milioane de oameni sa vina la vot, in conditiile pe care le cunoastem deja din 2012".

Guvernul, obligat sa organizeze referendumul lui Traian Basescu

Este obligat Guvernul sa organizeze noul referendum dorit de presedintele Traian Basescu? "Da, da, este o prerogativa constitutionala a presedintelui, poate convoca un referendum pe o tema pe care o poate alege si poate stabili si cadenta si calendarul derularii. Guvernul este pur si simplu obligat de catre Constitutie sa organizeze referendumul, atunci cand presedintele decide si pe tema pe care presedintele o decide", raspunde Mircea Geoana.

Intrebat daca Parlamentul va fi obligat sa tina cont de rezultatele acestui eventual referendum dorit de presedinte, senatorul PSD a raspuns: "Este la fel de facultativ ca si primul sau ar fi la fel de facultativ ca si primul. Nu exista o obligatie, pentru ca este un referendum consultativ, facultativ. Este important politic, dar deciziile nu sunt obligatorii, pentru ca in mod evident si decizia Parlamentului este suverana".

Citeste mai multe despre Geoana la RFI: Riscul de esec la referendum este semnificativ, iar liderii USL trebuie sa-l ia in calcul, pe RFI Romania.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Mircea Geoana USL referendum, #Geoana USL referendum CCR, #Geoana referendum Parlament unicameral, #Traian Basescu referendum Parlament unicameral , #PSD