Opinii: Cum ar fi fost cu Geoana presedinte

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 14 Septembrie 2010, ora 18:30
6236 citiri
Opinii: Cum ar fi fost cu Geoana presedinte
Foto: Ziare.com

O prostie, din start. Din moment ce nu este adevarat, a vorbi despre cum ar fi fost daca... poate fi de la bun inceput o pierdere de vreme. Totusi. Pentru a avea o imagine mai bine asezata in realitate despre actuala guvernare, pentru a intelege mai bine rezultatele prezentului, sa facem acest exercitiu de imaginatie de dragul trecutului.

Desigur, ar fi trebuit ca Geoana sa nu se duca la Vintu (acelasi SOV care acum nu ar mai fi fost, probabil, arestat) in seara dinaintea dezbaterii, sa nu gafeze incontinuu in fata fostului si actualului presedinte si ... multe altele.

De la prea multe prostii ar fi trebuit sa se abtina Geoana pentru a ajunge presedinte, insa ar fi fost suficient doar sa se abtina. Nu sa creeze, nu sa performeze.

Lui Geoana i-ar fi iesit toate din inertie. Ura si nemultumirile adunate in randul populatiei in cei cinci ani de convietuit cu Traian Basescu ar fi lucrat pentru el. Insa nici cei mai apropiati consilieri de campanie nu au reusit sa il tina in frau pe cel care a ramas, definitiv, in constiinta populara ca "prostanacul" ajuns pentru o zi presedinte.

Daca totusi Mircea Geoana ar fi fost ales presedinte, ne-ar fi fost mai bine acum? Putin probabil.

Poate ca, daca partidul social democrat s-ar fi aflat la guvernare nu ar fi recurs la unele masuri antisociale, insa ceva tot ar fi trebuit sa faca. Ar fi avut de ales intre inflatie sau imprumut de la FMI. Pana aici identic. Poate ca nu ar fi taiat salariile. Posibil sa fi marit pensiile.

Greu de spus, daca nu imposibil, de unde ar fi luat banii, dar ar fi putut sa le faca. Si mai greu de spus incotro ne-am fi indreptat dupa. Sau ce mecanisme economice ar fi reusit sa puna in miscare PSD, fortat sa coabiteze cu un partid (PNL) total opus ca doctrina si viziune, pentru a-si sustine masurile sociale.

Dar, cum ar fi actionat Mircea Geoana ca presedinte? Cum ar fi fost el privit si tratat, atat de propriul partid, aflat la putere, cat si de Opozitie.

L-ar fi mai ascultat cineva? Oricine? E usor de presupus ca odata ajuns la Cotroceni, functia in sine i-ar fi adus lui Geoana mai multa putere decat ar fi fost capabil sa gestioneze.

Ar fi reusit el sa isi tina partidul in lesa, din moment ce Traian Basescu pare sa fi scapat fraiele propriului partid, recunoscut pentru supunerea oarba fata de "tatuc"? Ar fi reusit Geoana sa isi pastreze promisiunea si ii dea intreaga putere lui Iohannis in formarea Guvernului?

I-am fi vazut penduland prin Guvern pe Vanghelie, Catalin Voicu, Mazare sau Oprisan, ori subalternii lor, sau economia ar fi duduit acum din nou sub mana celor mai neutri si mai onesti ministri?

Cred ca, de aceasta data, nu e greu de presupus - am fi avut slabe sanse sa fie altfel. Avem toate premisele pentru a presupune ca nu am fi fost nici mai bine, nici mai departe, daca Geoana ar fi topait nopti la rand pe ritmuri prezidentiale.

Poate ca falimentul si dezastrul politic de la aceasta ora, cand guvernantii habar nu au ce se intampla cu ei sau cu economia, este o binecuvantare.

Cand nimeni nu stie ce va urma - vezi declaratiile privind viitorul, care merg de la foarte bine spre foarte prost - cand partidele aflate la putere invata ce inseamna sa nu stii sa guvernezi, cand populatia intelege in sfarsit care este adevarata valoare a clasei politice, este momentul sa intelegem cu totii lectia istoriei.

Criza economica a favorizat aceasta oportunitate.

Cheltuielile desantate din anii trecuti, de la privat pana la bugetul de stat, ne determina acum sa meditam asupra modului in care ne administram banii si resursele, indiferent de domeniul in care activam.

Iar statul este pus fata in fata cu restructurarea sa, cu sau fara voia angajatilor sau a guvernantilor sai. Restul este, intr-adevar, doar speculatie si imaginatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Mircea Geoana presedinte Romania , #stiri Mircea Geoana