Cum s-au răzbunat comuniștii pe generalii Armatei Regale. Ororile suferite în Zarca Aiudului

Autor: N.G.
Sambata, 04 Iunie 2022, ora 04:00
7377 citiri
Cum s-au răzbunat comuniștii pe generalii Armatei Regale. Ororile suferite în Zarca Aiudului
Celulă în Zarca Aiudului

Comuniștii s-au răzbunat, după ce au venit la putere, pe tot ceea ce au însemnat simbolurile regalității. Un loc important pe lista ororilor îndurate l-au reprezentat generalii Armatei Regale.

Au fost arestați și închiși în Zarca Aiudului, una dintre cele mai dure închisori din România. Cei mai mulți au murit în urma foametei îndurate, a bolilor și a bătăilor primite.

Potrivit Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) generalii care și-au găsit sfârșitul la Aiud sunt: Aurel Aldea – 1949 (anul decesului), Constantin Anton – 1950, Constantin Antonie – 1952, Emanoel Barzotescu – 1951, Ioan Carlaont – 1952, Constantin Eftimiu – 1950, Nicolae Gheneraru – 1950, Iosif Iacobici – 1952, Gheorghe Koslinschi – 1950, Nicolae Macici – 1950, Gheorghe Macici – 1952, Socrate Mardari – 1954, Gabriel Negrei – 1951 (83 de ani), Constantin Petrovicescu – 1949, Olimpia Stavrat – 1951, Gheorghe Stavrescu – 1951, Ion Sichitiu – 1952, Nicolae Stoenescu – 1951, Ion Topor – 1950, Alexandru Vatamanu – 1951.

Soarta generalului Aurel Aldea

Unul dintre cei mai devotaţi generali ai cauzei monarhice a fost generalul Aurel Aldea, a cărui carieră a fost într-atât de spectaculoasă pe cât de dramatic a fost sfârşitul ei în închisoare. Generalul de corp de armată şi-a câştigat notorietatea în 1940, după ultimatumul sovietic, urmat de ocuparea Basarabiei şi a Nordului Bucovinei, când a fost numit şeful delegaţiei pentru reglementarea problemelor produse de agresiune. În august 1944, arestarea mareşalului Antonescu avea să se producă cu o contribuţie importantă a generalului Aldea. Ulterior, la solicitarea regelui, a devenit pentru scurt timp ministru de Interne. La sfârşitul lui august 1945, după ce regele nu a reuşit să demită guvernul Petru Groza, în contextul grevei regale, Aldea a apreciat ca Mihai I nu este în siguranţă, căutând soluţii împreună cu alţi generali.

Devenit conducător al Mişcării Naţionale de Rezistenţă (ce cuprindea organizaţii precum „Haiducii lui Avram Iancu”, „Graiul Sângelui” etc.), Aldea a fost arestat pe 27 mai 1946 şi învinuit de „complotare intru distrugerea statului român”, de „răzvrătire”, „insurecţie armată”. „N-am căutat decât să servesc patria şi neamul, cum nici azi nu râvnesc. Chiar dacă distrugerea mea fizică ar urma, memoria mea o încredinţez tinerilor de azi, care trebuie să mă reabiliteze”, a spus Aldea în faţa instanţei, potrivit documentarului realizat de IICCMER. Curtea Militară de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la muncă silnică pe viaţă, îmbolnăvindu-se grav în închisoarea Văcăreşti şi murind în 1949 la Aiud.

Opt ani de temniță grea

Generalul Iosif Iacobici a absolvit liceul militar (şcoala de cadeţi de infanterie) din Caşovia (astăzi în Slovacia), liceul militar (şcoala de cadeţi de cavalerie) din Mährisch-Weisskirchen (astăzi Hranicena Morav, Moravia) şi Şcoala Superioară de Război din Viena. În Primul Război Mondial, Iacobici a fost încadrat, cu gradul de căpitan, în marele stat major al armatei austro-ungare, biroul operaţii. Apoi şi-a continuat activitatea la marele cartier general al aceleiaşi armate. În decembrie 1918 a fost încorporat în armata română cu gradul de locotenent-colonel. A devenit şef de stat major al Brigăzii 56 Munte şi subşef al secţiei organizare din marele stat major.

La 18 mai 1946, generalul în retragere Iacobici a fost arestat de Corpul Detectivilor, dar la scurt timp a fost eliberat, absolvit de orice vinovăţie. După câteva săptămâni a fost acuzat că militase pentru hitlerism, pentru declanşarea războiului împotriva URSS etc. La 12 august 1948 a fost reţinut în arest preventiv, apoi trimis în judecată într-un lot cu alţi 16 foşti demnitari. În 1949, Iacobici a fost condamnat la opt ani de temniţă grea. S-a aflat în detenţie în penitenciarele Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Generalul Iacobici a murit la 11 martie 1952 în închisoarea din Aiud din cauza contractării unui TBC pulmonar şi osos.

A murit de foame în închisoare

Generalul Gheorghe Em. Koslinski ajunsese în anul 1938 la gradul de viceamiral, fiind numit în funcţia de comandant al Diviziei de Dunăre. În perioada 17 octombrie 1940 – 27 ianuarie 1941, a îndeplinit funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Apărării Naţionale pentru Marină, în guvernele conduse de mareşalul Ion Antonescu. După preluarea puterii de către comunişti, viceamiralul Koslinski a fost arestat la data de 18 mai 1946, acuzat de crime de război și eliberat ulterior Rearestat în anul 1948 de regimul comunist, a fost condamnat la doi ani închisoare. A murit la data de 30 aprilie 1950, în închisoarea Aiud.

Relatarea unui fost general, coleg de celulă cu Gheorghe Em. Koslinski

„Bietul amiral Koslinski, un om blajin şi de o sensibilitate aproape feminină, a murit de foame în 1949 în închisoarea din Aiud. Bietul Kossu, cum i se spunea, ajunsese, din cauza imposibilităţii de a mânca arpacaşul ignobil ce ni se servea, într-un hal de slăbiciune groaznică. Cu mari eforturi sufleteşti, reuşise să-şi înfrâneze repulsiunea ce avea de a se prezenta în faţa medicului şi obţinuse astfel săptămânal câte o linguriţă de sirop tonic. Bietul Kossu slăbea din ce în ce mai mult şi atunci camarazii lui de celulă, revoltaţi de starea în care ajunsese, au reuşit să-l convingă să se ducă la viitoarea vizită medicală complet dezbrăcat, acoperit numai cu un macferlan. Pentru mai multă siguranţă, ca lucrurile să se desfăşoare aşa cum se plănuise, urma să fie însoţit de un camarad, căci altfel Kossu, cu delicateţea să sufletească, ar fi renunţat să execute hotărârea ce se luase.

Când, ajuns în faţa medicului care, cu nasul în registru, îl întrebă că de obicei ce are, Kossu, încurajat de camaradul său, nu a răspuns nimic, ci şi-a dezbrăcat numai macferlanul, rămânând în faţa medicului în pielea goală. Şi când surprins că nu a primit nici un răspuns, medicul a ridicat ochii din registru şi a văzut fantoma ce stătea în faţa sa, s-a speriat de halul de slăbiciune în care se afla Kossu şi s-a îndurat să-l bage în infirmerie. După zece zile, într-o seară, sărmanul meu camarad şi prieten, un om cu un suflet de o distincţiune fără seamă, stând de vorbă cu camarazii săi, s-a lăsat încet pe o parte şi a adormit pentru totdeauna pe un pat de scânduri în infirmeria închisorii de la Aiud”

O dronă ar fi căzut într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Incidentul a fost filmat VIDEO
O dronă ar fi căzut într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei. Incidentul a fost filmat VIDEO
O operațiune de căutare ar fi fost inițiată de către Armata Română într-o zonă izolată din Insula Mare a Brăilei, după ce mai mulți localnici au reclamat zgomote ciudate și au...
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Condamnare pentru un individ care a lovit un jandarm cu o doză de bere: 5.000 de euro daune morale și închisoare cu suspendare
Un bărbat din Butani, județul Bihor, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata de daune morale în valoare de 5.000 de euro, după ce a agresat un jandarm chemat să-l calmeze...
#generali, #armata, #regala, #comunism, #inchisoare, #Aiud , #cultura generala