Oficial BOR, despre geamandurile în formă de cruce: "Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers: dă nădejde!"

Joi, 16 Iunie 2022, ora 11:53 3591 citiri
Un salvamar prezintă noul model de geamandură de pe litoralul românesc FOTO Ziua de Constanța

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, s-a referit la geamandurile în formă de cruce care au fost oferite salvamarilor de Fundaţia pentru SMURD, precizând că nu sunt vestitoare ale morţii, ci împodobesc mormintele creştinilor şi sunt “pre-aşteptări ale Învierii în Hristos”, considerând că “s-a ratat epic semnificaţia crucii”.

Eugen Tănăsescu a postat joi, 16 iunie, pe pagina sa de Facebook, faptul că aceste geamanduri în formă de cruce nu sperie pe nimeni, menţionând că este invers, adică dau nădejde.

“Geamandurile lui Arafat sunt rezultatul unei gândiri fistichii. Crucile împodobesc mormintele creştinilor. Dar nu ca vestitoare ale morţii, ci ca preaşteptări ale Învierii în Hristos. Aşadar, s-a ratat epic semnificaţia crucii. Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers: dă nădejde”, a transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

El critică şi ideea de a face acele geamanduri din polistiren.

“Inginerii din birourile lui Arafat nu cred c-au văzut vreodată valurile mării, nici măcar în poze. Altfel nu-mi explic brilianta idee de a face crucile din polistiren. Care se rupe la primul bobârnac. Asta e, atât s-a gândit şi d-aia suntem unde suntem. Aşteptăm şi bărci de salvare din polistiren...gândire de polistiren”, a mai afirmat preotul Eugen Tănăsescu.

Geamanduri în formă de cruce, care au un mesaj pentru a-i atenţiona pe turişti de pericolul de înec şi anunţă câţi oameni au murit în mare anul trecut, au fost donate de Fundaţia pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc.

Cei mai mulţi dintre aceştia refuză să le monteze, considerându-le neconforme şi chiar periculoase.

O asemenea geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanţii serviciului de salvamar din staţiune susţin că turiştii nu au ţinut cont de acel mesaj. Mai mult, în timpul unei furtuni, partea de sus a geamandurii, în formă de cruce, a fost ruptă de valuri.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că, în total, există cinci astfel de geamanduri, iar instalarea lor face parte dintr-un proiect gândit în urmă cu doi ani de specialişti. Arafat afirmă că trebuia făcut ceva pentru a preveni înecurile în mare şi trebuia să fie vizibil. ”Este mult mai traumatizant pentru un adult, şi mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare şi o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanţă”, a transmis Arafat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com