O firmă rusească asigură cardurile de plăți la benzinăriile din România. Are dreptul să folosească datele personale ale clienților

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 21:30
8381 citiri
O firmă rusească asigură cardurile de plăți la benzinăriile din România. Are dreptul să folosească datele personale ale clienților
Andrei Igorevici Akimov este șeful GazpromBank din 2007. Akimov a fost, ca și Vladimir Putin, agent KGB.

Toplevnaia Processingovaia Kompania este o firmă rusească care asigură plățile fără numerar la benzinării.

Firma face parte din Grupul de firme Gazprombank, banca Gazprom-ului, sancționată de Occident, și funcționează și în România.

Banca Kremlinului

Oil Processing Company North Balkans SRL a fost înființată la București, în 2013, de compania rusă Toplevnaia Processingovaia Kompania (TPK).

TPK are sediul în Moscova, iar acționariatul este ascuns prin VTB Registrar (entitate care ține registrul acționarilor, a valorilor mobiliare), deținut de VTB Bank, cunoscută și drept banca Kremlinului.

VTB este o bancă de stat, a doua cea mai mare din Rusia. VTB este celebră și pentru că are cei mai mulți angajați, majoritatea și cu funcții politice în guvernul rus, aflați pe lista sancțiunilor occidentale. Și mai este cunoscută pentru că vicepreședintele ei, Denis Bortnikov, este fiul lui Alexander Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate, succesorul KGB.

Denis Bortnikov, vicepreședintele VTB, fiul lui Alexander Bortnikov, șeful FSB

Revenind la Toplevnaia Processingovaia Kompania (în traducere Compania de Prelucrare a Combustibililor), deținătoarea firmei românești, am aflat cine este în spatele acesteia.

De pe site-urile de angajări rusești am descoperit că TPK se mândrește că „este o companie progresivă, dinamică și unică în sectorul de prelucrare a combustibilului. Facem parte din Grupul de companii Gazprombank și suntem antreprenorul general al Gazpromneft pentru a furniza servicii de înaltă calitate pentru procesarea plăților fără numerar pentru combustibil, bonus și carduri bancare din plastic la benzinăriile Gazpromneft din Rusia, CSI și Europa.”

Deci TPK, compania rusă care deține Oil Processing Company North Balkans SRL, este afiliată Grupului Gazprombank – banca gigantului Gazprom - și defășoară servicii pentru Gazpromneft.

Gazpromneft este prezentă și în România prin compania sârbă NIS Petrol, care deține la noi benzinăriile Gazprom, și firma de bunkeraj din Portul Constanța Gazpromneft Marine Bunker Balkan SA.

Directorii Gazprombank se află sub sancțiuni impunse de SUA, iar UE a exclus-o din sistemul internațional de plăți SWIFT.

De asemenea și Gazpromneft se află sub sancțiunile internaționale.

Pe lângă toate acestea, Oil Processing Company North Balkans SRL este menționată și pe site-ul românesc al Gazprom ca una dintre firmele care poate folosi datele cu caracter personal fiind emițătorul cardurilor și procesatorul tranzacțiilor cu cardul de combustibil.

Pe lângă România, firma rusească TPK mai are deschise firme în Tadjikistan, Belarus, Kârgâstan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Kazahstan și Serbia.

Istoria TPK

O altă legătură cu Gazprom a firmei TPK este dată de fondatorii firmei.

TPK a fost înființată în anul 2008 de firma IT BI M și de Boris Mironenko.

Boris Mironenko

IT BI M era deținută la rândul ei de o firmă din Marea Britaie, Ukon Nvision Limited.

În 2016, IT BI M este falimentată, iar TPK este preluată de acționari ascunși prin VTB Registrar.

Boris Mironenko, acționarul initial al TPK, mai este asociat cu un anume Leonid Barshtanyuk în firma de turism Brajde doo. din Croația.

Leonid Barshtanyuk (stânga)

Barshtanyuk a fost și el director la firma britanică Ukon Nvision Limited care deținea IT BI M, dar este director și la Gazpromneft Digital Solutions (fosta Information Technology Service - ITSK).

Gazpromneft Digital Solutions este deținută de Gazprom și îndeplinește funcția de integrator IT de servicii pentru GazpromNeft.

Iar legătura lui Mironenko cu Gazprom persistă pentru că a fost reprezentant legal și director al filialei din Serbia, Oil Processing Company Europe, deschisă în 2011 tot de TPK.

Andrei Akimov, șeful băncii ruse Gazprombank (stânga)

Falimentele

Mironenko a fondat mai multe firme în Rusia, majoritatea falimentate. În prezent mai sunt funcționale doar Sistemnaya Integratsiya și KD Servis, ambele ocupându-se cu dezvoltarea de software.

Mironenko mai detine și offshore-ul Stacyhold Ltd din Insulele Virgine Britanice.

Boris Mironenko este încă dedicat afacerilor cu combustibili fiind și administrator IT al Uniunii Ruse a Combustibililor.

Carduri

Oil Processing Company North Balkans SRL are ca domeniu de activitate principal „Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei” și niciodată nu a avut un profit mai mic de o sută de mii de lei și mai mult de doi angajați.

Iar compania mama, TPK este descrisă ca fiind una dintre cele mai mari companii rusești de tehnologie.

Aceasta este specializată în furnizarea de servicii IT în domeniul externalizării tehnologice și efectuează procesarea plăților fără numerar, prin plăți cu carduri corporative de combustibil, carduri de fidelitate și alte carduri.

Centrul de procesare al TPK procesează și stochează peste 500 de milioane de tranzacții pe an, susține 3.200 de benzinării în toată Rusia și țările CSI și 800 de benzinării în Europa de Est, ceea ce înseamnă 5.000 de terminale.

TPK nu oferă servicii doar pentru Gazpromneft ci și pentru alte companii mari cum ar fi Diesel 24 International Handel + Service GmbH, Magistral-Kart, LLC RN-Kart, LLC Central Processing Company, LLC EKA-Processing LLC și altele.

Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor
Meta, în colaborare cu Misinformation Combat Alliance (MCA), a lansat o inițiativă pentru combaterea răspândirii informațiilor false și a deepfake-urilor generate prin inteligență...
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
#gazprom , #firma