Nord Stream 2 a înființat o filială germană pentru a primi verde de la Berlin. SUA spun că face parte din pachetul de sancțiuni dacă Rusia atacă Ucraina

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 10:47 2225 citiri
Punct info gazoduct Nord Stream 2

Operatorul controversatului gazoduct Nord Stream 2, care va alimenta Germania și restul Europei cu gaze direct din Rusia, ocolind Ucraina, a creat o filială germană pentru a aduce proiectul în conformitate cu legislația locală.

Nord Stream 2 AG a anunțat miercuri că filiala Gas for Europe GmbH va deveni proprietara și operatorul porțiunii de 54 de kilometri a conductei submarine din apele teritoriale germane și a instalațiilor de pe coasta Mării Baltice a Germaniei.

Autoritatea de reglementare a rețelelor din Germania a anunțat în noiembrie că a suspendat procesul de certificare a conductei – proiect finalizat, care a costat 12 miliarde de dolari – până ce sunt indeplinite toate cerințele legislației germane.

Concenul rus Gazprom deține jumătate din acțiunile operatorului conductei, Nord Stream 2 AG, firmaă cu sediul în Elveția. Restul acționarilor sunt companii energetice europene.

Autoritatea de reglementare germană a declarat agenției de presă AFP că procesul de certificare rămâne suspendat până când activele și resursele umane sunt transferate filialei din Germania.

Statele Unite au avertizat că vor bloca funcționarea gazoductului Nord Stream 2, dacă Rusia atacă Ucraina.

„Vreau să fiu foarte clar: dacă Rusia invadează Ucraina într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu va merge mai departe”, a declarat pentru postul public de radio NPR, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price.

Dar el a adăugat că „nu va intra în detalii” despre modul în care va fi oprit proiectul și rămân multe semne de întrebare despre capacitatea Statelor Unite de a bloca gazoductul.

„Vom colabora cu Germania pentru a ne asigura că [proiectul]nu va merge mai departe”, a spus Price.

În timp ce SUA au insistat că vor bloca total conducta, Germania spune doar că nu exclude impunerea de sancțiuni asupra proiectului.

Ministra de externe germană, Annalena Baerbock, a declarat în parlament că aliații occidentali „lucrează la un pachet puternic de sancțiuni” care acoperă „și Nord Stream 2”, deși Germania ar prefera să „continue dialogul” cu Moscova.

Comentariile ei au venit după ce ambasadorul Germaniei la Washington, Emily Haber, a scris pe Twitter că „nimic nu va fi exclus, inclusiv Nord Stream 2” dacă Rusia ar încălca „suveranitatea Ucrainei”.

Guvernul de coaliţie german - care îi reuneşte pe social-democraţi - mai degrabă favorabili unei abordări conciliante cu Moscova -, pe Verzi şi liberali, susţinători ai unei linii mai dure - a avut până în prezent o poziţie oscilantă cu privire la gazoduct.

Cancelarul Olaf Scholz a evocat astfel atât un "proiect privat", care nu trebuie amestecat cu probleme politice, cât şi un acord de principiu încheiat anul trecut între Berlin şi Washington, ce prevedea stoparea proiectului în caz de agresiune militară rusă împotriva Ucrainei.

Acest gazoduct, destinat să transporte gaze ruseşti în Germania şi în Europa prin Marea Baltică, ocolind Ucraina, este finalizat. Dar punerea sa în funcţiune rămâne blocată în prezent de autoritatea de reglementare energetică germană din motive juridice.

Referitor la tensiunile actuale legate de Ucraina, Baerbock a insistat totuşi asupra necesităţii imediate de a se concentra asupra negocierilor în curs pentru a încerca obţinerea unei detensionări a situaţiei din partea Moscovei, suspectată că pregăteşte o invazie.

"Atât timp cât se discută, nu se trage", a remarcat ea de la tribuna Bundestagului.

Berlinul se confruntă totuşi cu numeroase critici pentru poziţia sa considerată prea suplă faţă de Moscova, notează AFP. Guvernul german refuză să livreze arme Kievului, contrar SUA şi Marii Britanii, şi a trebuit recent să-l destituie pe şeful marinei militare naţionale, care susţinuse poziţia rusă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News