Întâlnire crucială între Putin și Xi Jinping. Liderii Rusiei și Chinei vor discuta un proiect fantasmagoric, evaluat la sute de miliarde

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 19:22 10522 citiri
Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO Hepta

Vladimir Putin şi omologul său chinez, Xi Jinping, se vor întâlni cu ocazia summit-ului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc la Samarkand, în Uzbekistan, în zilele de 15 şi 16 septembrie, a anunţat miercuri diplomaţia rusă.

Președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri, 7 septembrie, că Moscova analizează un nou proiect de infrastructură major pentru a livra gaze Chinei prin Mongolia, relatează Reuters.

Anunțul vine în contextul în care Moscova încearcă să înlocuiască Europa ca principal client pentru gazul rusesc.

”Suntem în discuţii privind posibila implementare a unui proiect major de infrastructură, mă refer la furnizarea de gaz rusesc către China prin Mongolia”, a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri cu premierul mongol Luvsannamsrai Oyun-Erdene, de la care televiziunile au transmis imagini.

Cei doi lideri au discutat la forumul economic de la Vladivostok, în aceeaşi zi în care Putin a ameninţat cu sistarea aprovizionării cu energie dacă Occidentul adoptă plafonări la preţurile petrolului şi gazului ruseşti.

Compania rusă Gazprom studiază de ani de zile posibilitatea ca un nou gazoduct major - Power of Siberia 2 - să tranziteze Mongolia transportând gaz rusesc în China.

Gazoductul propus ar putea transporta 50 miliarde de metri cubi de gaz natural anual, ceva mai puţin decât gazoductul Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Actualul gazoduct Power of Siberia, care se întinde din Rusia până în China, a fost lansat la sfârşitul lui 2019 şi are o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi anual. El ar urma să devină o sursă majoră de venit pentru Rusia în anii următori, în contextul în care Europa încearcă să scape de dependenţa istorică de gazul rusesc.

Chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Putin a semnat un nou contract pe 30 de ani pentru furnizarea de gaz Chinei. În 2021, Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz Chinei.

Putin a mai afirmat miercuri că societatea petrolieră controlată de stat Rosneft a ajuns la un acord cu guvernul mongol pentru a extinde cooperarea în materie de aprovizionare cu produse petroliere.

Potrivit unor analize, actuala infrastructură de gaze rusești este dezvoltată însă în principal cu scopul de a furniza gaz în Europa și este în unele cazuri dependentă de Europa. Redirecționarea fluxului de gaz către Asia este un proces care va dura decenii și va costa sute de miliarde de dolari.

Prima întâlnire Putin - Xi Jinping de la începutul războiului

Din OCS, înfiinţată drept contrapondere la influenţa occidentală, fac parte China, Rusia, patru ţări din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan), India şi Pakistan.

„Acest summit promite să fie interesant, pentru că va fi primul summit adevărat (cu prezenţă fizică, n.red.) de după pandemie”, a declarat ambasadorul Rusiei la Beijing, Andrei Denisov, citat de agenţia TASS.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com