Țările exportatoare de gaze transmit un mesaj de calm către pieţe, în contextul unei posibile crize: ”Companiile ruseşti îşi respectă contractele”

Marti, 22 Februarie 2022, ora 19:26
17153 citiri
Țările exportatoare de gaze transmit un mesaj de calm către pieţe, în contextul unei posibile crize: ”Companiile ruseşti îşi respectă contractele”
Țările din FPEG sunt responsabile pentru 50% din exporturile de gaze lichefiate, precum şi de 52% dintre gazoducte FOTO Hepta

Principalele 11 țări care deţin 70% din rezervele de gaze ale lumii au transmis marți, 22 februarie, un mesaj de calm către piețe, în contextul creșterii tensiunilor între Rusia și Occident.

Şefii de state şi de guverne din principalele ţări exportatoare de gaze au transmis marţi, din Qatar, un mesaj de calm către pieţe, cu angajamentul că vor garanta aprovizionarea, şi o chemare la dialog între producători şi consumatori, în beneficiul securităţii energetice, relatează agenţia EFE.

”Reiterăm insistenţa noastră în consolidarea securităţii enegetice globale ca şi furnizori de încredere pentru îndeplinirea cerinţelor energetice tot mai mari”, se menţionează în comunicatul final al celei de-a VI-a reuniuni a Forumului Ţărilor Exportatoare de Gaze, (FPEG), ce a avut loc la Doha.

Aşa-numita Declaraţie de la Doha, citită de ministrul Energiei din Qatar, Saad al Kaabi, a subliniat că, pentru garantarea continuităţii furnizării, sunt necesare, printre altele, cooperarea între producători şi consumatori, creşterea investiţiilor, dezvoltarea infrastructurilor de producţie şi utilizarea tehnologiilor avansate.

”Trebuie să lucrăm pentru preţuri rezonabile şi trebuie să existe siguranţa cererii şi cadre transparente, nediscriminatorii, între diferitele politici de consum de energie în ţările de tranzit”, a adăugat el.

De asemenea, oficialul a făcut apel la ”sprijinirea rolului fundamental al contractelor de gaze pe termen lung, precum şi la preţul gazelor bazat pe indexarea petrolului şi produselor petroliere pentru a garanta investiţii stabile în dezvoltarea resurselor de gaze naturale”.

La reuniunea de la Doha, a şasea de la crearea FPEG, în 2001, au asistat şi preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, şi cel al Algeriei, Abdelmajid Teboune, în timp ce ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, a participat în numele preşedintelui ţării sale, Vladimir Putin.

Deşi Kaabi a afirmat că reuniunea ”nu a dezbătut criza din Ucraina”, fiind ”un forum tehnic”, Shulginov a dat asigurări, în timpul intervenţiei sale, că Rusia se angajează să respecte contractele cu ţările europene şi va continua să exporte gaze naturale ”fără întreruperi”, scrie EFE.

”Companiile ruseşti îşi respectă contractele şi lucrează pentru dezvoltarea producţiei de gaze naturale şi exportul acestora în ţări precum Turcia, Franţa şi Germania”, a spus ministrul rus, a cărui ţară este cel mai mare exportator de gaze naturale din lume.

În context, ministrul Energiei din Qatar a apreciat drept ”imposibilă” înlocuirea pe termen scurt a volumului de gaze pe care Rusia le furnizează Europei în cazul în care vor exista sancţiuni ca urmare a conflictului cu Ucraina şi Moscova va trebui să îşi restrângă exporturile.

”Cred că, în principal, când se vorbeşte despre subiectul Ucraina şi repercursiunile asupra Europei şi înlocuirea gazelor din Rusia pentru Europa, care se ridică la circa 40% (din total importuri), nicio ţară nu poate înlocui acest volum şi nici nu are capacitate”, a afirmat Kaabi.

El a confirmat că au fost contracte între Qatar, unul dintre cei mai mari exportatori de gaze naturale din lume, şi ţările europene ”în ultimele săptămâni” şi a adăugat că ţara sa este dispusă ”să furnizeze gaze oricui va avea nevoie”.

Însă, a semnalat că există limite în ceea ce priveşte capacitatea de producţie, deoarece Doha are deja contracte cu unii cumpărători, şi că ”nu rupe aceste contracte”, deoarece asta ar da naştere la o penurie în alte zone ale lumii.

Țările din FPEG sunt responsabile pentru 50% din exporturile de gaze lichefiate, precum şi de 52% dintre gazoducte.

Mesajul de calm a fost transmis după ce fostul președinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, a amenințat Europa după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2.

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucțiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume nouă în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris pe Twitter Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Minele din Donbas au fost falimentate de ruși. Angajații sunt trimiși cu forța pe front să lupte împotriva Ucrainei
Ocupanţii ruşi au constatat că aproape 100 din cele 114 mine existente în estul Ucrainei sunt neprofitabile şi au mobilizat forţat bărbații angajați, declară șeful administrației...
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Ministrul rus al Apărării susține că nu e în interesul țării să atace state NATO. Rusia şi China continuă cooperarea militară
Trupele NATO au creat ameninţări suplimentare pentru Rusia prin apropierea lor de frontierele ruse, dar Moscova nu are interesul militar sau geopolitic de a ataca state NATO, a declarat vineri...
#gaze, #criza gaze, #fpeg, #aprovizionare gaze, #doha, #Rusia , #gaze
Comentarii