Canada caută soluții să scape Europa de gazul rusesc

Vineri, 11 Martie 2022, ora 23:39
5361 citiri
Canada caută soluții să scape Europa de gazul rusesc
Europa e dependentă de gazul rusesc FOTO pexels.com

Ministrul federal al resurselor naturale din Canada, Jonathan Wilkinson, a declarat că guvernul său este interesat să ajute Europa să înlocuiască gazul natural rusesc și că transportul mai multor gaze naturale în Europa nu contravine obiectivelor Canadei în materie de climă, scrie publicație Vancouver Sun.

Wilkinson a spus că invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin este un semnal de alarmă că Europa este mult prea dependentă de energia furnizată de Rusia și că în ultimele întâlniri internaționale există o dorință larg răspândită de schimbare.

„Toți miniștrii europeni cu care am vorbit, practic, au spus că trebuie să renunțăm la petrolul și la gazele rusești. Nu putem fi ostaticii cuiva care ne poate șantaja”, a spus Wilkinson.

Canada nu are astăzi fabrici semnificative de gaz natural lichefiat (GNL). Un proiect masiv este în construcție lângă Kitimat, British Columbia, dar nu este programat să livreze gaze până în 2025, iar principalii clienți nu ar fi din Europa. Nu există facilități pe coasta de est, deși au fost propuse mai multe.

Wilkinson a spus că guvernul vrea să ajute aliații europeni și va analiza posibilități pentru a sprijini industria.

„Vom analiza opțiunile legate de GNL și dacă există ceva cu care Canada ar putea să contribuie acolo într-o manieră care să genereze emisii scăzute și să fie compatibil cu clima”, a spus el.

Marea Britanie și SUA s-au alăturat Canadei și au decis să interzică petrolul și gazele rusești, dar cele trei țări importă puțin din Rusia în prezent.

Agenția Internațională pentru Energie estimează că Uniunea Europeană importă 40% din gazul pe care îl folosește din Rusia, fluxuri care continuă chiar dacă tancurile rusești traversează Ucraina și majoritatea celorlalte părți ale economiei ruse au fost sancționate.

La începutul acestei săptămâni, prim-ministrul olandez Mark Rutte a declarat că închiderea imediată a robinetelor ar fi devastatoare pentru țara sa și pentru multe altele din Europa, inclusiv pentru Ucraina.

„Realitatea dureroasă este că suntem încă foarte dependenți de gazul rusesc și de petrolul rusesc”, a spus el.

„Trebuie să ne asigurăm că decizia nu generează riscuri care nu pot fi gestionate privind aprovizionarea cu energie în Europa, în țările europene și nu numai, inclusiv în Ucraina.”

Wilkinson a spus că trimiterea de gaze naturale în Europa nu este în contradicție cu obiectivele guvernamentale în materie de climă, deoarece națiunile europene sunt în general lideri privind condițiile de mediu.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#gaze, #Rusia, #Ucraina, #GNL, #canda , #criza energie