Republica Moldova vrea să reducă consumul de gaze și să scadă dependența de Gazprom. Dodon ameninţă cu alegeri anticipate

Marti, 02 August 2022, ora 21:01
2594 citiri
Republica Moldova vrea să reducă consumul de gaze și să scadă dependența de Gazprom. Dodon ameninţă cu alegeri anticipate
Foto: pixabay.com

Republica Moldova ia în calcul reducerea dependenţei de gazele ruseşti în eventualitatea în care compania energetică Gazprom ar scădea livrările de gaze, a declarat marţi vicepremierul moldovean Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi al dezvoltării regionale, citat de media de la Chişinău şi dpa.

Consumatorii casnici din Republica Moldova vor avea căldură în această iarnă, în pofida riscurilor de sistare a livrărilor de gaze naturale din Federaţia Rusă, a asigurat Andrei Spînu în cadrul unei conferinţe de presă.

Autorităţile susţin că există suficiente rezerve financiare pentru a putea face faţă unor situaţii extreme, precum sistarea livrării de gaze ruseşti. De asemenea, există şi surse alternative de procurare a gazelor naturale. Între timp, guvernul îşi propune o reducere voluntară de minim 15% din consumul de gaze în Republica Moldova.

"Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene", a spus Spînu, adăugând că guvernul de la Chişinău se pregăteşte pentru diverse scenarii, inclusiv oprirea completă a furnizării de gaze de către Gazprom.

Potrivit vicepremierului Andrei Spînu, o bună alternativă pentru gazele naturale o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România. Estimările arată că Republica Moldova ar avea nevoie de 216.000 de tone de păcură pentru perioada octombrie 2022-aprilie 2023, transmite Radio Chişinău.

Autorităţile de la Chişinău iau în calcul trei scenarii în cazul unor limitări sau sistării complete a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom: în proporţie de 35%, 50% sau sistarea integrală a gazelor naturale din Federaţia Rusă.

În prezent, Republica Moldova are în stocuri 25 de milioane de metri cubi de gaze naturale, conform postului de radio citat. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Moldovagaz a cerut companiei ruse Gazprom să aprobe amânarea plăţii gazelor naturale în august, dar nu a primit încă un răspuns.

Republica Moldova cumpără gaze de la Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Preţul fluctuează lunar şi este calculat din preţul spot la gaze şi petrol în funcţie de sezon. Preţurile spot au crescut în acest an.

Republica Moldova s-a declarat neutră în conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi nu a impus sancţiuni Rusiei. Dar liderii săi politici caută legături mai strânse cu Uniunea Europeană, iar ţara a primit statutul de candidat în iunie, în acelaşi timp cu Ucraina.

Dodon vrea un nou contract cu Gazprom

Fostul preşedinte prorus Igor Dodon, care îşi menţine influenţa în pofida faptului că se află în arest la domiciliu pentru trădare şi corupţie, acuzaţii pe care el le neagă, a declarat marţi într-un mesaj pe Facebook că preşedintele Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţă trebuie să plece de urgenţă la Moscova pentru a negocia un nou contract la gaze, în caz contrar ameninţând actuala conducere de la Chişinău cu alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate, potrivit Unimedia.info şi Reuters.

"În august, o lună de vară, Republica Moldova va plăti un preţ record pentru gazele naturale de aproape 1.459 de dolari pe mia de metri cubi. Transformat în tarif pentru consumatorii casnici, acesta va sări mult peste 30 de lei pentru un metru cub de gaze", a scris Dodon pe Facebook.

"Preşedintele Maia Sandu sau premierul Natalia Gavriliţă să lase orgoliul şi să plece de urgenţă la Moscova, să comunice pentru a găsi o înţelegere pentru un preţ mult mai mic la gazele naturale. Aşa cum o fac în aceste zile liderii Ungariei, ţară membră a Uniunii Europene şi care cumpără gazele ruseşti la un preţ mult mai mic decât ţara noastră. Avem nevoie de un contract la fel cum are, de exemplu, Serbia, care achită acum 350 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze. Iar Armenia, care este membră a Uniunii Eurasiatice, plăteşte şi mai puţin", a scris Dodon în acelaşi mesaj citat de media de peste Prut.

Liderul socialiştilor proruşi din Republica Moldova susţine că "în caz contrar, poporul are o singură alternativă: să scape cât mai repede de această conducere dezastruoasă a ţării". Republica Moldova va cumpăra în luna august gaze la un preţ de 1458,5 de dolari pe mia de metri cubi, conform unui anunţ făcut de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Igor Dodon, care a pierdut alegerile prezidenţiale în noiembrie 2020, este investigat în patru dosare penale şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului
oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituțională a Republicii Moldova a stabilit că foștii membri ai partidului oligarhului rus Ilan Șor au voie să participe la alegeri
Curtea Constituţională din Republica Moldova a anulat marţi legislaţia care urmărea să interzică accesul la alegeri al foştilor membri ŞOR, partidul oligarhului fugar prorus Ilan Şor,...
#gaze, #consum, #Republica Moldova, #reducere, #gazprom , #Republica Moldova