Soluția propusă de Maia Sandu pentru creșterea livrărilor de gaze peste Prut. Iohannis a promis suport în rezolvarea conflictului din Transnistria

Miercuri, 16 Martie 2022, ora 19:20 3424 citiri
FOTO Facebook / Klaus Iohannis

În timpul întâlnirii de miercuri, 16 martie, cu președintele Iohannis la Chișinău, șefa statului Maia Sandu a abordat problema livrărilor de gaze ale României peste Prut, spunând că gazoductul Iaşi – Ungheni nu acoperă toată necesitatea Republicii Moldova.

Maia Sandu a fost întrebată, miercuri, 16 martie, într-o conferinţă de presă, cât din necesarul Republicii Moldova ar acoperi folosirea la capacitate maximă a gazoductului Iaşi – Ungheni.

“Volumul pe care îl putem primi prin acest gazoduct nu acoperă toată necesitatea, dar este un volum important care poate să acopere necesitatea din centrul ţării. Şi vreau să vă amintesc că avem posibilităţi tehnice să aducem gaze în Republica Moldova şi pe la sudul Republicii Moldova. Capacităţile tehnice sunt, acum pentru noi este important să identificăm alternative de furnizare”, a declarat Maia Sandu.

România este pregătită să acorde suport pentru soluționarea politică a conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de Klaus Iohannis după întrevederea pe care a avut-o miercuri, la Chișinău, cu Maia Sandu.

„Știm din propria experiență că drumul către integrarea europeană nu este ușor. Oricare drum, cât de lung nu ar fi, începe cu un pas. Din partea Republicii Moldova acest pas a fost făcut, prin semnarea solicitării de aderare. Acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, dar prin angajamentul actualei conduceri a Republicii Moldova față de construirea unui stat de drept și a unei societăți echitabile. Integrarea europeană este singura calea să asigure prosperarea economică și socială a Republicii Moldova. Ne este clar.

Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității Republicii Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a declarat liderul de la București”, a declara Iohannis.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News