Bulgaria scumpește gazele. Vecinii de la sud sunt dependenți aproape în totalitate de Rusia

Marti, 08 Martie 2022, ora 23:45
2249 citiri
Bulgaria scumpește gazele. Vecinii de la sud sunt dependenți aproape în totalitate de Rusia
Bulgaria scumpește gazele FOTO www.pexels.com

Autoritatea bulgară de reglementare în domeniul energiei aprobă o creștere cu 3,5% a prețului gazelor naturale pentru martie.

Autoritatea de reglementare a energiei din Bulgaria a anunțat că a aprobat o creștere cu 3,5% a prețului cu ridicata al gazelor naturale pentru luna martie, la 113,73 leva (63,47 dolari/58,14 euro) pe MWh, solicitată de furnizorul public de gaze Bulgargaz, scrie publicația SeeNews.

Bulgaria este aproape în întregime dependentă de importurile de gaze rusești pentru a-și asigura necesarul.

Creșterea este determinată de prețurile record la hub-urile europene de gaze, precum și de decizia de săptămâna trecută de a suspenda retragerile din singura unitate de stocare a gazelor din Bulgaria din Chiren, a declarat Comisia de Reglementare a Energiei și Apei (EWRC) într-un comunicat.

Prețul aplicabil pentru luna februarie a fost de 109,88 leva pe MWh.

Săptămâna trecută, Bulgargaz, deținută de stat, a propus EWRC o creștere cu 3,5% a prețului en-gros la gaz pentru luna martie, revizuind propunerea sa anterioară care viza o reducere cu 1,7%.

Instalația subterană de stocare a gazelor Chiren funcționează în regim de injecție pentru a asigura rezerve suficiente în cazul unor circumstanțe neprevăzute cauzate de invazia rusă a Ucrainei, a declarat vineri, 4 martie 2022, șeful EWRC Stanislav Todorov. De obicei, în Chiren se injectează gaz în lunile de vară, când consumul este scăzut, iar nevoia de a umple depozitul chiar acum înseamnă că Bulgaria trebuie să importe gaz la prețuri mult mai mari, a explicat Todorov.

Reglementările în sectorul energetic din Bulgaria impun ca Bulgargaz să stabilească lunar prețul gazului. EWRC are ultimul cuvânt cu privire la modificările propuse în prețul cu ridicata, la care compania vinde gaze naturale furnizorilor finali și clienților conectați direct la rețeaua sa de transport.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#gaze, #scumpiri, #Bulgaria, #energie , #criza energie