Rusia continuă să livreze gaze naturale în Europa, în ciuda termenului limită dat de Putin pentru plata în ruble

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 14:15 1991 citiri
Putin a semnat un ordin prin care plata livrărilor de gaze naturale către ”ţările neprietenoase” trebuie să fie făcută în ruble. FOTO / Unsplash

Gazele ruseşti continuă să fie livrate, vineri, 1 aprilie, spre Europa, în pofida termenului stabilit de preşedintele Vladimir Putin pentru întreruperea furnizării în cazul în care clienţii nu încep să plătească aprovizionarea cu gaze naturale în ruble, relatează Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina a afectat legăturile comerciale ale Moscovei cu mare parte din statele mondiale, însă există unele excepţii în ceea ce priveşte petrolul şi gazele naturale.

Putin a semnat un ordin prin care plata livrărilor de gaze naturale către ”ţările neprietenoase” trebuie să fie făcută în ruble. Termenul limită stabilit a fost ziua de vineri. Solicitarea lui Putin a fost respinsă de clienţii occidentali, ca fiind o încercare de a rescrie contractele care stipulează plata în euro.

Germania, care cumpără cele mai multe gaze naturale din Rusia, a calificat decizia liderului rus drept ”şantaj” şi a activat, miercuri, ”avertizarea timpurie”, prima etapă din planul de urgenţă al Germaniei pentru garantarea aprovizionării cu gaze naturale, un plan conceput pentru a reduce riscul întreruperii sau opririi livrărilor de gaze naturale din Rusia.

Cu toate acestea, se pare că nu există niciun semn de întrerupere a gazelor naturale către Europa, vineri. Fluxurile au rămas constante prin două dintre cele trei conducte principale care transportă gaze ruseşti în statele europene - Nord Stream 1 prin Marea Baltică şi în Slovacia, prin Ucraina.

Direcţia fluxurilor către cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa care trece prin Belarus, a fost schimbată. Gazele sunt transportate acum din Germania în Polonia, însă doar ocazional.

Gazprom, gigantul de stat producător de gaze, a anunţat că va continua să livreze gaze naturale spre Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut foarte puţin în comparaţie cu cererile de joi.

O sursă a declarat pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de scadenţa plăţilor, sugerând că robinetele ar putea să nu fie închise imediat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News