G7 și UE mai dau o lovitură lui Putin: Taie Rusiei rutele spre Polonia și Germania

Marti, 16 Mai 2023, ora 05:03
3693 citiri
G7 și UE mai dau o lovitură lui Putin: Taie Rusiei rutele spre Polonia și Germania
G7 și UE vor să taie rutele de gaze ale Rusiei spre Polonia și Germania FOTO / Financial Review

În urma declanșării invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin, Occidentul a impus mai pachete de sancțiuni împotriva Moscovei, pentru a-i diminua forța mașinii de război. Acum, Grupul G7 și UE vor să interzică importurile rusești de gaze naturale pe rutele conductelor spre Polonia și Germania, acolo unde Kremlinul a tăiat aprovizionarea Vestului.

Decizia, care urmează să fie finalizată de liderii G7 la un summit de la Hiroshima, Japonia, săptămâna aceasta, va împiedica reluarea exporturilor rusești de gaze pe conducte pe rute către țări precum Polonia și Germania, unde Moscova a întrerupt aprovizionarea anul trecut și a declanșat o criză energetică în toată Europa, potrivit Financial Review.

Puterile occidentale vor să se asigure că Rusia nu primește un impuls al veniturilor sale din energie, deoarece încearcă să crească presiunea economică la 15 luni după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova.

Lovitură primită în plin de Putin. Din ce țară provine sistemul ce a doborât racheta sa ”invincibilă” în Ucraina VIDEO

Unul dintre oficiali, care a vorbit cu toții sub condiția anonimatului, a spus că mișcarea a fost „de a se asigura că partenerii nu se răzgândesc într-un viitor ipotetic”.

Un proiect de declarație G7 văzut de Financial Times spunea că grupul de economii lideri va reduce și mai mult utilizarea surselor de energie rusești „inclusiv prevenirea redeschiderii căilor închise anterior de armamentizarea energiei de către Rusia”, cel puțin până când „va exista o rezoluție de conflictul".

Interdicția este extrem de simbolică, deoarece la începutul războiului UE a evitat să vizeze fluxurile de conducte, având în vedere dependența uriașă a Europei de gazul Moscovei. Rusia a mers înainte și a tăiat livrările oricum, declanșând o creștere a prețurilor la gaze de peste 10 ori nivelul normal.

Dar prețurile au scăzut substanțial în ultimele luni, deoarece Europa a redus cu succes cererea în timpul iernii, a accelerat lansarea energiei regenerabile și a procurat surse alternative, cum ar fi mărfurile maritime de GNL.

Ponderea Moscovei în importurile europene de gaz a scăzut de la peste 40% la mai puțin de 10%, iar o iarnă blândă a stimulat stocarea de gaze în UE.

Oficialii sunt încrezători că stocarea de gaze, care este deja plină cu aproximativ 60%, comparativ cu aproximativ 30% în același timp în 2022, va atinge capacitatea cu mult înainte de iarna viitoare.

Luptă aprigă între Rusia și un aliat al SUA: O mare putere mondială și-a schimbat afacerile peste noapte

„Cu stocarea de gaze în Europa neobișnuit de ridicată pentru perioada anului și prețurile cu ridicata revenind la ceea ce ar putea fi considerat doar intervalul lor de preț normal, puteți înțelege de ce liderii europeni sunt încrezători că acest plan nu va strica securitatea aprovizionării în curând”, a spus Tom Marzec-Manser de la firma de consultanță energetică ICIS.

Conductele de petrol în care Rusia a întrerupt livrările, inclusiv partea de nord a liniei Druzhba care aprovizionează rafinăriile din Germania și Polonia, ar putea fi, de asemenea, blocate în temeiul măsurilor UE pentru a preveni o reluare a fluxurilor.

Embargoul este discutat de diplomați ca parte a celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei. Comisia a spus că nu va comenta discuțiile privind sancțiunile sau scurgerile de informații.

Unele dintre principalele conducte de gaze ale Rusiei către Europa – conductele Nord Stream 1 și 2 – au fost sabotate anul trecut și a rămas doar unul dintre cele patru șiruri ale acestora. Dar alte conducte, cum ar fi linia Yamal către Polonia, rămân intacte.

Un bărbat care a cumpărat un permis auto fals de pe Facebook s-a dus la Poliție ca să-l reînnoiască. Ce au făcut polițiștii
Un bărbat care a cumpărat un permis auto fals de pe Facebook s-a dus la Poliție ca să-l reînnoiască. Ce au făcut polițiștii
Un bărbat din Alba Iulia a mers la Poliție pentru a-și reînnoi permisul fals de conducere, pe care l-a cumpărat cu 2.000 de euro din Germania. După ce a fost descoperit, bărbatul a fost...
Germania cere Israelului să renunțe la controlul Fâşiei Gaza:"Politica de colonizare nu numai că obstrucţionează un stat palestinian, ci obstrucţionează pacea"
Germania cere Israelului să renunțe la controlul Fâşiei Gaza:"Politica de colonizare nu numai că obstrucţionează un stat palestinian, ci obstrucţionează pacea"
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat joi că Israelul ar trebui să renunţe la controlul asupra Fâşiei Gaza odată ce războiul împotriva Hamas se va termina, informează...
#gaze rusia europa, #conducte gaz Rusia, #conducte gaz Rusia Europa, #gaze naturale Rusia, #gaze naturale Rusia UE, #Polonia, #Germania , #Rusia