Țara europeană care se pregătește să facă economii serioase la gaze. „Rusia foloseşte furnizarea gazelor ca armă”

Marti, 05 Iulie 2022, ora 19:30
2300 citiri
Țara europeană care se pregătește să facă economii serioase la gaze. „Rusia foloseşte furnizarea gazelor ca armă”
Rezervele de gaze înmagazinate în depozitele Austriei echivalează în prezent cu 47% din consumul anual al acestei ţări FOTO Pixabay

Titulara Ministerului Energiei din Austria, una dintre ţările UE cele mai dependente de gazele ruseşti, a cerut marţi populaţiei să se pregătească pentru a economisi încălzirea iarna viitoare şi companiilor industriale să facă ajustările tehnice necesare pentru a folosi petrol în locul gazelor naturale acolo unde este posibil.

''Rusia foloseşte furnizarea gazelor ca armă'', a spus în faţa presei ecologista Leonore Gewessler, după ce a participat la o şedinţă extraordinară de guvern convocată în urma încetinirii înmagazinării gazelor după reducerea la jumătate a livrărilor de gaze ruseşti prin gazoductul Nord Stream 1.

''Avem fluxuri de gaze ruseşti foarte limitate'', a recunoscut ea, calificând situaţia drept ''critică''.

Potrivit versiunii companiei ruse Gazprom, scăderea volumului de gaze livrate prin conducta Nord Stream 1 este cauzată de probleme tehnice generate de sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei.

Rezervele de gaze înmagazinate în depozitele Austriei echivalează în prezent cu 47% din consumul anual al acestei ţări.

Pentru a atinge obiectivul UE de a avea depozitele pline la 80% până în luna noiembrie, Austria trebuie să primească zilnic suficient gaz pentru a genera 368 de gigavaţi pe oră, parametru care a scăzut sub 100 în unele intervale de timp săptămâna trecută.

Totuşi, fluxul de gaze s-a normalizat la sfârşitul săptămânii trecute, astfel că guvernul de la Viena a decis să nu activeze starea de alertă generală şi să menţină alerta timpurie, cel mai redus din cele trei niveluri ale planului de urgenţă energetică.

Ministrul austriac al energiei a dat asigurări că pentru moment aprovizionarea cu gaze este garantată, dar a atenţionat asupra ''incertitudinii totale'' asupra evoluţiei situaţiei în lunile următoare, întrucât nu putem ''să ştim ce va decide (preşedintele rus Vladimir) Putin''.

Leonore Gewessler a subliniat totodată că o eventuală sistare completă a livrărilor de gaze ruseşti ar fi foarte gravă şi a cerut populaţiei să profite de vară pentru a face reviziile propriilor sisteme de încălzire, ceea ce ar permite economii la gaze de până la 15%.

Ea a anunţat de asemenea că societăţile industriale care folosesc mari volume de gaze vor primi dispoziţia de a-şi adapta instalaţiile pentru a putea folosi surse alternative de energie în procesul de producţie, în special petrol.

Leonore Gewessler a mai menţionat că următorul moment critic va fi lunea viitoare, când încep lucrările periodice de întreţinere a gazoductului Nord Stream 1.

Un român a plecat în Austria cu taxiul ca să-și sugrume rivalul în dragoste. Cursa l-a costat 900 de euro
Un român a plecat în Austria cu taxiul ca să-și sugrume rivalul în dragoste. Cursa l-a costat 900 de euro
Un cetățean român de 31 de ani a fost condamnat marți, 26 martie, la doi ani și jumătate de închisoare în Austria, după ce s-a dus în Stiria cu un taxi ca să-l bată pe noul iubit al...
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Polițiști austrieci, criticați pentru că au primit cadouri din partea Ambasadei Rusiei
Mai mulți polițiști din Viena au fost văzuți ieșind din ambasada Rusiei cu pungi de cadouri. Ar trebui să se abțină de la a face asta în viitor. Dar nu a fost o greșeală, spun șefii...
#gaze rusesti, #gaze rusia, #Austria, #gaze naturale , #Austria