Prețul gazelor naturale scade drastic: "Furnizorii vor veni cu tarife mai mici pentru a putea vinde în perioada următoare"

Miercuri, 17 Ianuarie 2024, ora 15:38
4326 citiri
Prețul gazelor naturale scade drastic: "Furnizorii vor veni cu tarife mai mici pentru a putea vinde în perioada următoare"
Instalație de transport a gazului metan FOTO Hepta

Experții sunt de părere că prețul gazului natural va scădea accelerat în Europa până la sfârșitul sezonului rece.

Membrii Asociației "Energia Inteligentă", coordonată de economistul Dumitru Chisăliță, au publicat o analiză referitoare la evoluția prețului gazelor naturale pe bursele europene de profil.

"Temperaturile diurne pozitive prognozate pentru următoarele trei luni, cantitatea foarte mare de gaze din depozitele de înmagazinare ale Europei, costurile ridicate care ar urma să fie aplicate gazelor din depozite (existând cantități care ar urma să li se aplice al treilea tarif de înmagazinare), vor determina în următoarea perioadă o bătălie acerbă pentru vânzarea gazelor stocate în depozite, în singura perioadă în care va mai exista o cerere mare.

Aceste elemente arată că prețul gazelor naturale de pe piețe urmează să se așeze în prima parte a anului 2024 la nivelul de dinainte de anul 2021, respectiv vor exista și intervale cu prețuri sub nivelul de 20 euro/MWh.

Analizând datele de extracție a gazelor naturale în ultimii 3 ani la nivelul Europei, se poate desprinde că, în a doua jumătate a lunii ianuarie 2024, cantitatea de gaze din depozite este la un nivel de 78,58%, peste nivelul din anul 2022 și mult peste nivelul din anul 2021.

Având în vedere că o mare parte din aceste gaze ar urma să rămână în depozitele de înmagazinare încă un sezon, respectiv că vor adăuga niște costuri care le-ar face greu vandabile în perspectiva prețurilor din anul 2024, probabil furnizorii vor veni cu prețuri mai mici pentru a putea vinde cât mai multe gaze în perioada următoare.

Urmărind evoluția prețului gazelor tranzacționate pe bursa TTF din Olanda, se poate desprinde că, în ultimii 15 ani, exceptând o perioadă de 3 ani (2020 – 2022), prețul gazelor naturale a variat între 16 – 25 euro/MWh. Urmărind în acești ultimi 15 ani volumele tranzacționate, putem observa că în momentele cu prețuri maxime volumele tranzacționate nu au fost unele ridicate. Volumele tranzacționate în ultima perioadă aproape s-au dublat determinând obținerea de prețuri corecte pentru gaze.

Extrapolând datele tranzacționate în ultimii 5 ani se poate desprinde concluzia că, în următoarele 6 luni, prețurile se vor stabiliza la un nivel similar cu cel din anul 2019-2020", se arată în analiza celor de la Energia Inteligentă.

Experții răspund și la întrebarea pe care și-o pun milioane de consumatori din România: evoluția acestor cotații va aduce prețuri mai mici în facturi? "Într-o foarte mică măsură, deoarece România are un sistem semireglementat al prețului la gaze, ceea ce face ca trendurile din piață să influențeze foarte puțin prețurile din facturi".

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#gaze naturale, #pret gaze, #factura caldura , #pret gaze