România a devenit marți, 20 decembrie, exportator net de gaze naturale. În același timp, va importa masiv din Azerbaidjan

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 12:36
36033 citiri
România a devenit marți, 20 decembrie, exportator net de gaze naturale. În același timp, va importa masiv din Azerbaidjan
Conducta de gaze FOTO: Pixabay.com

Producătorul român de gaze Romgaz a semnat un contract de furnizare cu compania de stat de petrol și gaze din Azerbaidjan SOCAR pentru livrarea de volume spot în lunile de iarnă.

Contractul prevede livrarea a până la 300 de milioane de metri cubi de gaze, în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 aprilie 2023, cu livrări zilnice de până la 4,2 milioane de metri cubi, scrie publicația britanică ICIS care citează surse din piață.

Volumele zilnice pot varia, iar Romgaz are posibilitatea de a solicita cantitățile în funcție de nevoi.

Nu este clar dacă este vorba despre gaz extras în Azerbaidjan sau despre un produs de origine rusă cumpărat din Turcia și livrat în Europa.

Consumul anual de gaze al României este de circa 11-12 miliarde de metri cubi, scrie e-nergia.ro.

Prețul este stabilit după o formulă care ține cont de cotația de la hub-ul olandez TTF. Gazul va fi livrat din Turcia în Grecia și apoi spre Bulgaria, prin interconectorul nou-inaugurat (IGB), de unde va intra în România prin punctul Kardam-Negru Vodă, de pe vechiul coridor transbalcanic.

În perioada de iarnă, România poate consuma în jur de 55 de milioane de metri cubi de gaze pe zi sau chiar mai mult dacă temperaturile scad sub cele din ultimele ierni. Producția internă zilnică este undeva la 25, maximum 26 de milioane de metri cubi, iar capacitatea de extracție din depozite nu poate urca la mai mult de 28-30 de milioane de metri cubi, în cele mai optimiste scenarii.

România, exportator net de gaze naturale

Pe de altă parte, datele operatorului de transport și sistem al rețelei naționale de transport al gazelor, Transgaz, arată că marți, 20 decembrie, România a devenit exportator net de gaze naturale, adică exportă mai mult decât importă, scrie e-nergia.ro.

Fluxurile fizice de import de gaze naturale erau marți, 20 decembrie, de 11,4 milioane de meri cubi de gaze, potrivit datelor sistemului la ora 09.00. Toată cantitatea ajunge în rețeaua românească prin firul 1 al vechiului gazoduct transbalcanic, pe relația Kardam (Bulgaria) – Negru Vodă.

Fluxurile fizice de export sunt însă mai mari, adică 12,4 milioane de metri cubi de gaze care ies din rețeaua noastră.

Aproape jumătate – 6 milioane de metri cubi ies în rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota. 4,3 milioane de metri cubi ies tot prin gazoductul transbalcanic din țară, prin punctul Isaccea, spre rețeaua din Ucraina – nu știm dacă și cât din aceste gaze ajung și în Republica Moldova.

În plus, alte 2,1 milioane de metri cubi de gaze ies din România direct în Republica Moldova, prn gazoductul Iași-Ungheni, construit special de Transgaz în trecut pentru a asigura alimentarea cu gaze a Basarabiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#gaze naturale, #import gaze Azerbaidjan, #export gaze, #consum gaze Romania , #gaze naturale