De unde va produce România gazul pentru la iarnă. Scenariile în lucru SURSE

Luni, 04 Iulie 2022, ora 22:26 7011 citiri
Impactul economic al importurilor va fi unul uriaș, potrivit surselor FOTO Pixabay

Guvernul ia în calcul pentru iarna aceasta mai multe scenarii privind aprovizionarea cu gaze naturale. Conform unor surse politice, oficialii ar putea raționaliza consumul pentru companii, în timp ce gazul ar urma să fie importat din Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite sau SUA.

În prezent, România își asigură peste 85% din necesarul intern de gaze, în timp ce restul provine din importuri. În cel mai negru scenariu luat în calcul de către Guvern în care Rusia oprește livrările de gaze naturale către Europa, țara noastră ar putea să impună o raţionalizare a consumului de gaze pentru companii, fără ca utilizatorii casnici să fie afectați.

Sursele citate mai explică că România ar putea importa gazul lipsă din mai multe surse. Una dintre acestea este gazul natural din Azerbaidjan, unde există și un memorandum în acest sens, lipsind însă un acord pentru tranzit cu Turcia. O altă sursă de gaze sunt Emiratele Arabe Unite, unde livrarea depinde tot de Turcia. Totodată, conform unor surse guvernamentale, Emiratele Arabe Unite nu au în prezent cantitatea necesară României, însă acestea ar putea livra în tranșe atunci când au resurse disponibile.

A treia sursă o reprezintă gazul lichefiat din SUA, adus cu vapoarele în porturile din Grecia. În ce privește prețul, conform surselor citate, pentru utilizatorii casnici acesta rămâne nemodificat, datorită ordonanței date de Guvern în acest sens. Cu toate astea, impactul economic ar putea fi unul uriaș.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News