Cine a câștigat după renunțarea la gazele Rusiei: Două țări, cele mai mari exportatoare din lume de GNL

Vineri, 06 Ianuarie 2023, ora 05:33
55243 citiri
Cine a câștigat după renunțarea la gazele Rusiei: Două țări, cele mai mari exportatoare din lume de GNL
Navele cu GNL din Qatar și SUA au împânzit lumea FOTO: Doha News

În urma războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și pe fondul renunțării țărilor din Uniunea Europeană la gazele naturale din Rusia, piețele energetice mondiale au cunoscut schimbări importante. Astfel, Statele unite și Qatarul au ajuns pe primul loc la egalitate în topul exportatorilor globali de gaze naturale lichefiate (GNL) cu 81,2 milioane de tone livrate în 2022.

Deși creșterea este mică pentru Qatar, anul 2022 a însemnat un salt uriaș pentru Statele Unite, care au început să exporte GNL abia în 2016, iar acum au devenit peste noapte o forță dominantă în acest sector energetic, potrivit Bloomberg.

O revoluție a gazelor de șist, cuplată cu investiții de miliarde de dolari în instalații de lichefiere, a transformat SUA dintr-un importator net de GNL într-un furnizor major. Criza energetică globală și îndepărtarea de gazele rusești au crescut cererea de GNL din SUA, care ar putea ajuta, de asemenea, să susțină construcția mai multor noi proiecte de export pe coasta Golfului Mexic.

Serviciile Secrete occidentale dezvăluie boala gravă a lui Putin: În ce stadiu este afecțiunea VIDEO

SUA ar fi fost cel mai mare exportator de GNL din lume dacă nu ar fi fost un incendiu la uzina de export Freeport din Texas, care a ținut uzina închisă din iunie. Instalația este programată să își reia operațiunile la sfârșitul acestei luni, ceea ce va consolida SUA ca cel mai mare exportator de combustibil.

Totuși, SUA vor trebui să își construiască mult mai multă capacitate de export de GNL dacă doresc să se mențină pe primul loc până la sfârșitul acestui deceniu. Qatarul se află în mijlocul unei extinderi enorme a unității sale de producție, care ar putea să-și consolideze poziția de lider GNL din 2026. Australia este gata să rămână al treilea cel mai mare furnizor din lume.

Orașul american aflat la 3 kilometri de Rusia: Fără străzi, bănci și restaurante VIDEO

Într-o altă schimbare, Japonia a depășit China pentru a deveni cel mai mare importator de GNL în 2022, potrivit datelor internaționale. Restricțiile din China privind COVID-19 au zdruncinat cererea de combustibil, în timp ce rivalii japonezi au depozitat gaze pentru a se pregăti de iarnă.

Următoarele fabrici majore de export de GNL din SUA care se așteaptă să înceapă operațiuni sunt uzina Golden Pass de 2,4 bcfd a QatarEnergy/Exxon Mobil Corp din Texas și uzina Plaquemines de 1,8 bcfd a Venture Global din Louisiana, primele livrări de la ambele fiind așteptate în 2024.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
UE urmează să importe substanțial mai mult gaz natural dintr-o fostă republică sovietică. Pe ce filieră vor intra gazele în Europa
Până în anul 2026, Azerbaidjanul intenționează să crească volumul anual al exporturilor de gaze către Europa cu 17% față de 2023, până la 14 miliarde de metri cubi, a declarat...
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
#gaze lichefiate, #GNL, #gaze naturale, #Rusia gaze, #SUA gaze naturale, #Qatar, #gaze rusia , #stiri afaceri