Avertismentul voalat al unui oficial rus pentru Republica Moldova: ”Maia Sandu ar trebui să apeleze la SUA și România pentru gaz”

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 21:25 3397 citiri
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu FOTO Facebook

Senatorul rus Alexei Pușkov i-a sugerat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, să apeleze la SUA și România pentru a cumpăra gaz.

Acesta susține că Maia Sandu nu poate plăti și nu ar trebui să cumpere gaz din Rusia.

”Sandu nu poate plăti – să nu cumpere gaz. Să cumpere "molecule de libertate" lichefiate din Statele Unite sau să ceară gaz din România natală”, a scris senatorul pe canalul său de Telegram, conform Izviestia.

Reacția lui a venit după ce Maia Sandu a criticat prețurile ridicate la gazele rusești.

Situația tensionată în Republica Moldova din cauza scumpirilor

Pe 9 septembrie, aproximativ 1.000 de susținători ai partidului de opoziție „Șor” au protestat în apropierea clădirii administrației președintelui Republicii Moldova, acuzând autoritățile că nu au reușit negocierile cu Rusia privind aprovizionarea cu gaze.

La 1 septembrie, premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, a declarat că guvernul va continua să despăgubească cetățenii țării pentru creșterea prețurilor la gazele importate din Federația Rusă. În plus, autoritățile republicii au făcut apel la populație cu o cerere de reducere a consumului de gaze cu 15%.

Anterior, pe 31 august, Maia Sandu a făcut apel la populația țării să reducă cât mai mult consumul de gaze, din cauza temerilor privind scumpirile în perioada iernii și riscul ca Rusia să blocheze furnizarea de combustibil către țară.

La 17 august, Moldovagaz a deconectat peste 2.000 de consumatori din cauza neplății datoriilor pentru utilizarea gazelor naturale, precum și pentru a evita o creștere a datoriei către Gazprom. Datoriile consumatorilor non-casnici se ridică la 75,526 milioane de lei (aproximativ 3,9 milioane de dolari), notează BZI.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News