România ar putea ajuta Ungaria să scape de dependența de gazul rusesc. Anunțul făcut de Klaus Iohannis la Budapesta

Miercuri, 11 Octombrie 2023, ora 16:53
4610 citiri
România ar putea ajuta Ungaria să scape de dependența de gazul rusesc. Anunțul făcut de Klaus Iohannis la Budapesta
Klaus Iohannis și Katalin Novak, la Budapesta FOTO X/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 11 octombrie, la Budapesta, că suntem deschişi să sprijinim investiţiile ungare pe tot teritoriul ţării noastre şi se vor încuraja companiile româneşti să investească în continuare în Ungaria.

Președinta Ungariei, Katalin Novak, a declarat în conferința de presă comună cu Klaus Iohannis, printre altele, că țara sa ar vrea să cumpere gaz din România, pentru a reduce dependența de cel din Rusia.

„Dacă vorbim de cooperarea energetică între cele două țări, acesta e un domeniu extrem de important pentru cele două țări. Cu Neptun Deep o nouă oportunitate se deschide. Uniunea Europeană are aici o obligație, ar fi bine ca și UE să investească aici (...) Vreau să atrag atenția domnului președinte asupra faptului că Ungaria vrea să cumpere gaz și să reducem dependența față de Rusia”, a spus președinta Ungariei.

Răspunsul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a precizat că ”România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante şi în zona apelor teritoriale, zona coastei” şi este planificată acolo o investiţie a două companii.

”Foarte bună întrebare. Noi toţi suntem într-o etapă nouă, importantă şi definitorie pentru economia europeană. Dorim să mergem spre o economie verde, care se bazează în principal pe resurse energetice regenerabile. Şi avem ambiţia, este o decizie a Consiliului European, ca până în anul 2050 să avem o economie neutră din punct de vedere al emisiilor. Acest lucru este posibil dacă trecem economiile noastre pe resurse regenerabile, dar până atunci economiile noastre trebuie nu doar să supravieţuiască, ci şi să se dezvolte şi să crească, şi atunci cu toţii avem nevoie de resurse pentru tranziţie. Pentru România, chiar dacă avem o proporţie mare deja de regenerabile, sursele energetice de tranziţie sunt gazul natural şi energia nucleară, pe care le folosim, şi pe unele, şi pe altele. România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante şi în zona apelor teritoriale, zona coastei. O investiţie acolo este planificată de o asociere între două companii, una europeană şi una românească. Nu vreau să le nominalizez, dar se progresează şi ne aşteptăm ca, în viitorul destul de apropiat, această resursă să poată fi exploatată”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat dacă a discutat cu Katalin Novak despre cooperarea bilaterală în domeniul energetic şi dacă cele două state negociază în acest moment cumpărarea de gaz sau alte surse de energie sau dacă există posibilităţi ca programul Neptun să fie lansat.

Şeful statului a mai spus că România poate deveni partener şi furnizor relevant de energie pentru Ungaria.

„În acest caz, este foarte clar că România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria şi cred că ar fi un lucru foarte bun, fiindcă şi Ungaria, şi România, şi toată Europa vrea să se decupleze de resursele ruseşti. Vrem să avem alte surse de energie. Sigur, în detaliu aceste chestiuni se rezolvă pe o bază comercială, sunt companiile care vor exploata, companiile care transportă, companiile care importă, dar, ca să funcţioneze aceste lucruri foarte bine, este nevoie de o interconectare bună între economiile noastre şi, concret, de o interconectare fizică bună, şi am înţeles că există dorinţa de ambele părţi de a face paşi hotărâţi în această direcţie. Deci, iată o oportunitate foarte bună pentru România şi Ungaria să devină parteneri strategici şi în domeniul energiei”, a completat preşedintele Iohannis.

Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Comercianţii de carburanţi din Ungaria au primit termen două săptămâni pentru a reduce preţurile. „Sunt prețuri de război”
Guvernul din Ungaria a acordat comercianţilor de carburanţi două săptămâni pentru a reduce din proprie iniţiativă preţurile la combustibili la nivelul mediei regionale. Ministrul a...
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Viktor Orban s-a dezlănțuit vorbind despre noua ordine mondială „suveranistă”. „Make America Great Again, hai Donald Trump, hai suveraniştii europeni”
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, la un forum organizat la Budapesta, că anul acesta poate fi pus capăt unei ”ere jalnice” a civilizaţiei occidentale. El susține că ordinea...
#gaz Romania, #Ungaria, #dependenta Rusia, #Klaus Iohannis presedinte, #vizita ungaria , #stiri Klaus Iohannis