Nicolae Ciucă: ”În toamna acestui an România va folosi gaz lichefiat american”

Duminica, 06 Martie 2022, ora 22:08 5154 citiri
Conducte FOTO: pixabay.com

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, duminică seară, 6 martie, că în toamna acestui an România va folosi gaz lichefiat american.

Șeful executivului a mai spus, la Digi 24, că, în privința legii exploatării gazelor offshore, Statul discută varianta ”cea mai benefică pentru poporul român”, spunând că va fi un ”win-win” la finalul discuțiilor.

”Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. România importă aproximativ 20% din necesarul de gaz, am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, cel al Greciei, al Bulgariei, la telefon.

Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului dintre Grecia şi Bulgaria, se va întâmpla în luna iunie”, a spus premierul.

E a afirmat că se doreşte ca ”în toamnă sau cel mai târziu la finalul acestui an”, să avem gaz injectat prin acest interconector şi vom putea folosi gaz lichefiat injectat prin terminalul de la Alexandroupoli”.

Despre momentul când România va putea extrage gaz din Marea Neagră, premierul a amintit că angajamentul pe care liderii coaliţiei şi l-au asumat este ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament, şi a precizat că ”nu este vorba de mai mult de o lună, maxim două”.

Şeful Executivului a confirmat că discuţiile, la acest moment, pe legea offshore, este cu 60% din venituri către statul român, 40% către celelalte părţi: ”Este win-win.

Cifrele sunt cele pe care le-aţi spus dumneavoastră”, a adăugat el.

”Cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt cei care susţin şi argumentează proiectul, nu mă pricep la energie şi nu pot să spun dacă este nevoie să fiu eu mulţumit. Trebuie să fie o lege care să asigure trecerea la exploatarea gazelor, iar România să fie beneficiarul acestui proiect”, a spus Nicolae Ciucă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com