Cum să-ți amenajezi garajul: sfaturi și idei de pus în aplicare pentru un spațiu multifuncțional

Advertorial
Vineri, 15 Septembrie 2023, ora 17:03
5553 citiri
Cum să-ți amenajezi garajul: sfaturi și idei de pus în aplicare pentru un spațiu multifuncțional
FOTO: Shutterstock.com

Garajul are un rol bine definit, însă poate deveni un spațiu multifuncțional fără să afecteze funcționalitatea lui principală. Prin sfaturile și ideile de mai jos vei descoperi cum să-l amenajezi potrivit nevoilor tale.

Alege materiale și finisaje rezistente

Pune accent pe materialele și finisajele interioare. Acestea trebuie să fie rezistente, așadar, trebuie să ții cont de anumite aspecte precum:

  • montarea unei pardoseli de tip gresie antiderapantă, fiind ușor de curățat indiferent de ce vei face în garaj. Poți rămâne și la stratul de ciment, dar în timp va trebui să-l mai repari;
  • iluminarea garajului trebuie să fie foarte bună, indiferent de zi sau noapte. Sunt potrivite sisteme de iluminat de tip spot și lămpi suspendate în zonele de lucru. În principiu, alege o lumină neutră;
  • ușa garajului trebuie să fie rezistentă. Ușile secționale sunt cele mai potrivite și pot fi alese cu diverse automatizări pentru un confort sporit;
  • nu omite ventilația spațiului, printr-un sistem profesional sau improvizat, deoarece umezeala și condensul favorizează apariția ruginii pe mașină.

În privința exteriorului, asigură-te în primul rând că vei putea intra și ieși ușor cu mașina din garaj. Betonează sau pavează aleea pe care circuli, deoarece te va ajuta la manevrabilitatea mașinii.

Știm cu toții că un garaj înseamnă păstrarea mașinii în siguranță, nu doar de răufăcători, ci și de alți factori externi, precum căderile de grindină. Un sistem de camere supraveghere exterior care să acopere și activitatea din jurul garajului este ideal de luat în calcul.

Nu neglija zona pentru parcarea mașinii

Înainte de orice, garajul este un spațiu dedicat parcării mașinii. Altfel spus, este „locuința” autoturismului tău. Acest aspect trebuie să primeze, așa că, asigură-te că ai loc suficient. Nu te rezuma doar la mașina pe care o ai în prezent. Privește în perspectivă, poate în viitor vei parca în el o mașină mai mare ca dimensiuni.

Delimitează zona dedicată ei, trasând linii de ghidaj. Cei mai mulți preferă un loc central pentru mașină, dar poți avea în vedere și o anumită latură. Asigură-te că ai un culoar de circulație sau că portierele nu vor lovi pereții sau alte amenajări interioare.

Garajul poate fi un loc bun de depozitare și nu numai

După ce te-ai asigurat că zona dedicată parcării mașinii este una corespunzătoare, ai libertatea să profiți de locurile rămase neamenajate. Este păcat să nu profiți de acest spațiu, ce se poate transforma chiar într-unul multifuncțional.

Apelează la soluții de depozitare precum dulapuri metalice cu rafturi sau sisteme modulare smart de organizare a diverselor obiecte, de la simple scule până la bicicletele familiei. Încearcă să delimitezi sertarele unde îți ții sculele auto de cele ale casei, cum ar fi uneltele de grădinărit, diverse jucării ale copiilor sau alte lucruri. În acest mod, vei avea un garaj organizat.

Ideile pot fi și mai inovative de atât. De exemplu, americanii își transformă garajul într-un loc de entertainment, cu televizor și o canapea de unde pot urmări meciurile de fotbal. Și tu poți face asta, dacă spațiul îți permite și agreezi acest tip de atmosferă în garajul casei.

În altă ordine de idei mai practice, într-un garaj mai poți amenaja și un mic atelier de lucru, unde să meșterești lucruri de care ești pasionat. Poate fi un banc de lucru extensibil sau cu roți. În situația în care mai folosești garajul și pentru alte activități, cum ar fi cele de bricolaje, trebuie să ai în vedere o curățenie mai atentă a spațiului, pentru că nu îți vei dori ca praful sau mizeria să ajungă pe mașină.

În concluzie, un garaj poate fi mult mai bine valorificat dincolo de funcționalitatea lui principală, aceea de a adăposti o mașină. Cum tocmai ai aflat câteva sfaturi și idei gata de pus în aplicare, transformă-ți garajul într-un spațiu practic și creativ.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#garaj, #amenajare garaj , #proiecte constructii