Efectul gândacului de scoarță. Referendum într-o comună din Munții Apuseni. Hectare întregi de pădure s-au uscat

Autor: N.G.
Joi, 15 Septembrie 2022, ora 23:47
5688 citiri
Efectul gândacului de scoarță. Referendum într-o comună din Munții Apuseni. Hectare întregi de pădure s-au uscat
Pădure uscaytă în Munții Apuseni FOTO ziarulfaclia.ro

Locuitorii din comuna Beliș, județul Cluj, sunt chemați în data de 4 decembrie 2022 să se pronunțe dacă vor să mai facă parte din Parcul Natural Apuseni.

Primarul Viorel Matiș susține că a inițiat acest demers deoarece regulile aplicate la nivelul Parcului împiedică dezvoltarea comunei, iar pe de altă parte suprafața fondului forestier este gestionată greșit.

În ultimii ani, o suprafață extinsă de pădure de brad și molid s-a uscat din cauza unei insecte cunoscută popular sub numele de gândac de scoarţă (ipide) sau gândac tipograf, managementul parcului natural fiind defectuos în această direcție, acuză autoritățile locale.

Proces în instanță

În cazul în care referendumul va fi validat comuna va apela la instanță pentru a obține o sentință prin care comuna Beliș să fie scoasă din aria protejată.

„Prin interzicerile și felul în care au administrat Parcul Natural Apuseni au apărut infestările cu ipide ceea ce nu e normal să apară așa ceva într-o pădure. Ne blochează foarte mult în dezvoltarea comunei pentru că ne dau niște limite de dezvoltare care nu sunt normale.

Spre exemplu, în centrul satului Giurcuța de Sus nu pot să construiesc nimic. Or, nu e normal așa ceva. De asemenea, limitele impuse în PUG ne afectează foarte mult. Spre exemplu, la Giurcuța de Jos unde a fost vatra satului nu avem voie să o includem în PUG în condițiile în care acolo a fost vatra satului”, a explicat Viorel Matiș, citate de ziarulfaclia.ro.

Acesta spune că 99 la sută din comună este în Parcul Natural Apuseni, ceea ce afectează foarte mult la realizarea proiectelor de dezvoltare.

Vijelia din 2017

Gândacul de scoarță a apărut în urmă cu mai mulți ani în pădurile din Munții Apuseni și a devenit un veritabil pericol pentru arborii seculari din această zonă a țării.

Prezența acesteia este semnalată sporadic de zeci de ani, dar în ultimii 5 ani lucrurile s-au agravat. În 2017, o vijelie uriașă a doborât hectare întregi de pădure ceea ce a favorizat extinderea insectei la copacii aflați la pământ. Ulterior, s-a extins la arbori sănătoși și a dus la uscarea a hectare întregi de pădure.

Comuna Beliș este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munţii Apuseni, la o altitudine de 1,125 m, în partea de sud-vest a județului Cluj. Comuna se întinde pe 20.649 hectare și are 1.167 locuitori. „Parcului Natural Apuseni” este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a, având o suprafață totală de 75.784 ha. Parcul se întinde pe teritoriile administrative ale județelor Cluj, Alba și Bihor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Oligarhul prorus Ilan Şor pune paie pe foc în relația Chișinăului cu Moscova. Ce spune că s-ar ascunde în spatele referendumului privind aderarea la UE
Oligarhul prorus Ilan Şor pune paie pe foc în relația Chișinăului cu Moscova. Ce spune că s-ar ascunde în spatele referendumului privind aderarea la UE
Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea fi folosit de guvernul proeuropean de la Chişinău drept bază pentru intrarea republicii în componenţa României,...
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
#gandacul de scoarta al molidului, #comuna Belis, #Apuseni, #jduetul cluj, #referendum , #scandal
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Daca ati fi mancat gandacul, ce paduri falnice aveati acum :))))