Liderul PNL Ilfov: Doar dupa o intalnire cu Ponta si Antonescu semnez pactul cu Firea

Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 23:22
2636 citiri
Liderul PNL Ilfov: Doar dupa o intalnire cu Ponta si Antonescu semnez pactul cu Firea

Presedintele organizatiei PNL Ilfov, Marian Petrache, a declarat marti ca este de acord sa semneze pactul de neagresiune si de colaborare cu PSD la nivelul judetului Ilfov, dar numai dupa o intalnire cu presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, la care sa participe si presedintele organizatiei PSD Ilfov, Gabriela Firea.

Petrache a subliniat faptul ca a solicitat o astfel de intalnire inca din luna august a anului trecut.

"Astept sa ma intalnesc cu domnul Victor Ponta si cu domnul Crin Antonescu inca din vara lui 2013, mai exact din august, atunci cand doamna Firea facuse o majoritate cu PDL-ul.

Dupa ce ma intalnesc cu domnul Ponta si cu domnul Antonescu si cu doamna Firea, nu am nimic impotriva sa semnam un protocol de colaborare. Sunt de acord ca trebuie sa avem un protocol, ca trebuie sa colaboram. Astept sa ne intalnim si sa rezolvam problemele intre noi si dupa aceea facem protocolul. Numai in aceste conditii", a spus Petrache.

El a adaugat ca desi nu impartaseste viziunea Gabrielei Firea de a negocia prin intermediul presei, considera ca problemele judetului si gasirea unor solutii pentru rezolvarea lor au o mai mare importanta.

"Nu am in intentie sa stau toata ziua pe televiziuni si in presa ca sa dau explicatii la ce spune doamna Firea. Treaba mea este sa rezolv problemele din judet. (...) Mie mi se pare ca e ceva neserios sa incerci sa negociezi cu cineva prin faptul ca te duci la toate posturile de stiri sa arati ca ai propus un protocol.

Nu cred ca asa se face. Dar nu are importanta asta. Important este sa gasim calea comuna pentru interesul acestui judet", a mai spus Petrache.

Firea: Daca nu semneaza, vom astepta reactia co-presedintilor USL la nivel national

In replica, presedintele organizatiei PSD Ilfov, Gabriela Firea, a declarat ca in situatia in care presedintele PNL Ilfov nu va semna pactul de neagresiune propus de PSD, atunci "va demonstra ca nu doreste binele USL-ului, si vom astepta reactia co-presedintilor USL la nivel national".

"PSD Ilfov a transmis presedintelui PNL Ilfov pactul de neagresiune in cadrul filialei USL. Asteptam o reactie in aceste zile. Nu presam pe nimeni, dar nici nu putem astepta la nesfarsit.

PNL trebuie sa inteleaga faptul ca nu poate acorda posturi de conducere PDL-ului, in administratia publica locala si in alte institutii, pe locurile alocate PSD, prin Protocolul USL la nivel national.

De asemenea, noi dorim o garantie ca resursele financiare de la Consiliul judetean si din surse guvernamentale vor fi distribuite catre toate localitatile din Ilfov, nu doar acolo unde presedintele CJ are amici", a sustinut Gabriela Firea.

Gabriela Firea a subliniat faptul ca in mai multe randuri a incercat sa discute la nivel local cu Marian Petrache, insa acesta a tratat reprezentantii PSD Ilfov ca pe "ruda saraca", fara a se putea ajunge la un acord.

Ce presupune pactul de neagresiune

Unul din scopurile urmarite prin pactul de neagresiune si de colaborare intre PSD si PNL la nivelul judetului Ilfov, in perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European din anul 2014, este "aplicarea Protocolului USL la nivel national, declinat la nivel judetean, si anume pentru revenirea in functii a vicepresedintilor CJ din partea PSD si UNPR, in locul carora au fost impusi, impotriva Protocolului USL, vicepresedinti PDL si PNL".

De asemenea, acest document, odata semnat, va atrage dupa sine obligativitatea partilor de a se consulta inainte de distribuirea oricaror resurse financiare, indiferent daca ele provin de la Consiliul Judetean sau din surse guvernamentale.

Se doreste astfel asigura "dezvoltarea uniforma a tuturor localitatilor, inclusiv a celor conduse de primari din afara USL, si o repartitie corecta, echitabila, parteneriala a acestora".

Presedintele organizatiei PSD Ilfov propune si o dezbatere privind bugetul local al judetului Ilfov pentru anul 2014, care sa se finalizeze cu o concluzie comuna a celor doua parti semnatare.

In pactul amintit este stipulata, totodata, si incetarea actiunilor de intimidare a unor reprezentanti ai deconcentratelor si respectarea legislatiei in vigoare privind functionarii publici, a reglementarilor existente si a concursurilor castigate de acestia.

Un alt punct al documentului vizeaza "evitarea atacurilor publice si de orice natura intre partidele din USL pe toata perioada de la semnarea pactului si pana la scrutinul pentru Parlamentul European".

Este avuta in vedere si adoptarea unui mesaj comun de catre partidele din USL "care sa condamne acuzatiile defaimatoare la adresa Romaniei din partea europarlamentarilor PDL in perioada referendumului din iulie 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu".

De asemenea, pactul interzice orice fel de intelegeri sau aliante - publice sau secrete - cu PDL, atat la nivel administrativ, cat si in timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European.

"Orice intelegere cu PDL este o intelegere cu Traian Basescu", se arata in documentul citat.

Gabriela Firea mai propune programarea unor intalniri de lucru saptamanale in cadrul USL Ilfov pentru asigurarea bunei functionari a administratiei judetului pe toata perioada premergatoare si in timpul campaniei electorale.

Acesta s-a referit totodata si la necesitatea unui acord politic prealabil in cadrul USL pentru proiectele de hotarari administrative, astfel incat "sa se evite disputele publice sau blocarea unor proiecte pentru ilfoveni".

Nu in ultimul rand, pactul de neagresiune si de colaborare mai prevede si "abtinerea liderilor celor doua partide de la critici sau atacuri publice la adresa reprezentantilor celor doua partide din administratia ilfoveana, inainte de o discutie prealabila in cadrul USL in care sa fie lamurite neintelegerile".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Gabriela Firea Marian Petrache USL Ilfov, #pact neagresiune PNL PSD Ilfov , #PSD