Gabriela Firea, regina scrisorilor fara raspuns

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 20:06
9704 citiri
Gabriela Firea, regina scrisorilor fara raspuns

Imi vine sa intru in pamant de rusine cand recitesc cea de a 21-a scrisoare adresata de catre presedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor (FBOA), dl Serban Sturdza, dnei primar general al Capitalei, Gabriela Firea.

Prin aceasta a 21-a scrisoare, reprezentantul respectivului Ordin al Arhitectilor ii reamintea in termeni pentru a caror eleganta il invidiez pe autor, ca inca mai asteapta raspunsul la celelalte 20 de scrisori pe care i le-a adresat si care au fost neglijate de Primarie.

Sa fim intelesi, nu este vorba de petitia unui anonim care cere ajutorul intr-o daravela personala, desi si pe acesta edilul sef ar fi avut datoria sa-l trateze cu exact acea consideratie la care il obliga legea: un raspuns oficial in termen de 30 zile.

Au trecut de vreo douazeci de ori cele 30 de zile de la prima misiva, iar dl Serban Sturdza, membru corespondent al Academiei Romane si presedinte al FBOA isi permite sa formuleze astfel motivul pentru care s-a mai apucat sa scrie si a 21-a oara: "la precedentele douazeci nu ati dat nici un semn, cum ca le-ati fi acordat vreo atentie".

Si, intrucat nici a 21-a oara dnei primar general nu i s-a parut ca bunul simt - basca legea! - ar obliga-o sa dea vreun raspuns, iata ca presedintele FBOA ii trimite saptamana aceasta inca o scrisoare, a 22-a, una deschisa, ca s-o poata citi toata lumea.

Desi problema este deja cunoscuta, m-a emotionat. Ordinul Arhitectilor nu vrea sa para indiferent, cand observa graba cu care municipalitatea foloseste numele regelui Mihai ca sa-si promoveze propria imagine.

Incercarea de a schimba denumirea Pietei Victoriei a dat gres lamentabil, pe de o parte pentru ca aceasta este un simbol al Independentei Romaniei, iar pe de alta parte pentru ca edilul si-a aprins paie in cap cu protestatarii din piata.

Dar nu asta a deranjat Ordinul Arhitectilor, cat zorul cu care dna Firea incearca alte variante doar-doar ar remarca-o electoratul ca "a facut ceva". Numai asa se explica incercarea la fel de nereusita de a reboteza vechiul Herastrau si istorica sosea Kiseleff, fara sa traga o ochire macar in cartea de istorie, ca sa vada cat ar fi de oportun sa le stearga de pe harta, ca si cum nici n-ar fi fost.

Caci iata ce scrie, in misiva sa catre Primarie, arhitectul Serban Sturdza, membru corespondent al Academiei Romane, o persoana mult mai calificata in problemele de urbanistica decat fosta prezentatoare TV Gabriela Firea:

"Nu vreau sa ma gandesc ce o fi in Eternitate.

Carol I nu are decat un parc si este fondatorul Romaniei moderne.

Stefan cel Mare nu are decat o sosea, iar Mihai Bravu o sosea si o piateta de trecere (...)

Nici macar Decebal nu isi trece in portofoliu mai mult de o strada, pe cand regele Mihai are deja un bulevard, o piata si cel mai mare parc al Bucurestiului".

Simt mult respect pentru regele Mihai, sub a carui domnie am trait si eu, dar stiu si indemnul latinilor: "est modus in rebus". N-am idee in ce masura il stie si dna Firea, dar socot ca trebuia sa se gandeasca, inainte sa hotarasca. Sau sa se consulte cu altii mai priceputi.

Daca se gandea sau se consulta, afla ca toponimicul "Herastrau" dateaza cel putin din timpul domniei lui Serban Cantacuzino (sec. XVII-lea), pe timpul caruia era instalat pe raul Colentina un fierastrau de taiat lemne. De aici se trage denumirea locului.

Asadar, Herastraul nostru are o istorie de cel putin trei secole. Ma intreb: merita sa schimbam aceasta denumire consacrata, cand avem la indemana destule strazi, bulevarde, piete fara nicio incarcatura istorica si uneori chiar fara semnificatie?

Inteligent ar fi fost din partea edilului ca, inainte de a lansa propriile idei neinspirate, sa se consulte cu specialisti, ba chiar sa nu fi refuzat apropierea de o prestigioasa institutie precum Ordinul Arhitectilor.

Daca incerca sa arboreze mai mult simt al colaborarii si mai putine ifose politicianiste, edilul sef ar fi putut beneficia de consultanta Ordinului chiar si pentru alegerea celui mai potrivit loc din Bucuresti, pentru a-i atribui numele ultimului monarh al tarii.

N-a optat pentru aceasta varianta, iar acum s-ar putea sa fie tarziu.

Acum, presedintele FBOA da semne ca s-a umplut paharul, ca a asteptat destul si ca a sosit momentul sa ia taurul de coarne.

Ca urmare, in cea de a 22-a scrisoare adresata recent Primariei, si-a schimbat obisnuitul sau ton sobru folosit in celelalte 21 scrisori si si-a permis mici ironii care ar trebui s-o usture pe politicianista de la Primarie. Citez:

"Bucurestenii se intreaba, mai mult ca sigur, unde va fi bulevardul Ion Iliescu, piata Serban Nicolae sau parcul Nicolicea - deie Cel De Sus sa se intample cat mai tarziu!"

Daca nici citind aceste randuri nu-i roseste obrazul doamnei primar general - ceea ce n-ar fi exclus - atunci FBOA poate sa pregatesca de pe acum cea de a 23-a scrisoare, revendicand raspunsul la celelalte 22.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gabriela Firea imagine, #Ordinul Arhitectilor Filiala Bucuresti, #Serban Sturdza FBOA primaria Bucuresti, #Ion Iliescu PSD , #primar Bucuresti