Doamna Firea si spatele metaforic al premierului Grindeanu

Duminica, 11 Iunie 2017, ora 07:50
4286 citiri
Doamna Firea si spatele metaforic al premierului Grindeanu

O noua etapa a razboiului dintre Gabriela Firea si Sorin Grindeanu s-a consumat sambata seara la un post TV.

Primarul general a continuat luptele tragand cu prastia-n vrabii, avand in vedere ca premierul nu era de fata.

Si de data aceasta, doamna primar general si-a pozitionat artileria grea, ochind exact aceleasi tinte pe care le-a ochit si altadata: linia de centura pe care vrea s-o preia in gestiunea primariei, linia de metrou M5 de asemenea si niste constructii abandonate de armata, pe care doreste sa le reamenajeze in scopuri sociale.

Toate se bazeaza pe aceeasi logica stramba: guvernul n-are fonduri ca sa faca aceste lucrari in timp util, iar primaria abia asteapta sa investeasca in ele.

Te umfla rasul daca iti amintesti ca, din lipsa de fonduri, primaria tocmai a amanat cumpararea catorva sute de autobuze si tramvaie, lasandu-i pe bucuresteni sa se prajeasca la soare in statii, in asteptarea vehiculelor care nu vin.

Deci, zic eu, argumentatia doamnei Firea este strict politicianista si facuta numai ca sa ridice valuri, falindu-se in gura mare ca este grozava si chiar mai capabila decat intreg guvernul, fara sa tina seasma de faptul ca, in asemenea situatii, e mai intelept sa-ti speli rufele murdare in alta parte, decat la televizor.

De ce le spala in public? Poate simte nevoia sa fie bagata in seama, intr-un moment cand grupuri de protestari ii cer demisia insistent si cand strang semnaturi pentru organizarea unui referendum de demitere.

Poate simte nevoia sa iasa in public doar pentru a-si reface imaginea cam mototolita, dupa altercatiile la care s-au expus atat dansa, cat si unii consilieri, cand n-au acceptat accesul publicului in sala de consiliu.

Poate i-a placut pur si simplu ipostaza de persoana intervievata, asaltata de intrebari incomode si pregatita cu raspunsuri inteligente.

Eu totusi nu cred ca trebuie multa inteligenta, ca sa-ti imaginezi cam ce premier ii trebuie Romaniei. Ca dovada, doamna Firea l-a imaginat totdeauna pe Dragnea. Sambata insa, a schimnbat macazul pe neasteptate. Parca ar prefera o doamna, dar n-a precizat care. Ne-a lasat in suspans.

Pentru mine, este de neinteles totusi noua optica a doamnei Firea cu privire la domnul Grindeanu. In mod ciudat, lasa de inteles intr-un limbaj cam a la Pythia, ca premierul, caruia pana acum i-a tinut spatele partidul si care s-a bazat pe partid, acum simte un gol care probabil e umplut cu altceva. Altceva decat ce? Decat partidul? Decat Dragnea?

Urmatoarea fraza privindu-l pe Sorin Grindeanu lasa cam asa ceva de inteles:

"In momentul in care domnia sa nu a mai considerat util spatele, metaforic vorbind, politic, inseamna ca are un alt spate".

Cred ca doamna Firea, de fapt, a intuit o realitate, aceea ca premierul nu mai e aparat de un om, de un partid sau o coalitie. E aparat de o realitate, de insasi pozitia sa pe care si-o afirma - corecta, fara precedente penale, fara iesiri politicianiste, fara atac la persoana, fara limbaj de lemn si chiar fara temeneli la unul sau la altul, care sa-i tina spatele la nevoie.

Premierul lasa impresia acelui tip de om care conteaza pe propriul spate, sta vertical si se comporta corect. S-ar putea ca doamna Firea sa fi intuit cum stau lucrurile, dar sa nu aiba curajul sa le spuna pe fata. De aceea, sugereaza ca premierul are alt spate "metaforic vorbind".

Spatele acesta "metaforic" - daca exista - este mai solid si mai de nadejde decat sustinerea coalitiei, iar daca doamna Firea a intuit lucrurile, inseamna ca le stie si Dragnea. Cu atat mai mult cu cat sa te atingi de Grindeanu intr-un moment cand presedintele e pe cai mari, ar fi ceva mai mult decat incomod pentru coalitia PSD+ALDE.

In opinia mea, daca intalnirea de la Washington n-ar fi fost atat de cordiala, daca presedintele Trump nu l-ar fi intmpinat cu atata deschidere pe presedintele roman, daca nu s-ar fi exprimat cu atata incredere privind Romania si cu atata incurajare privind statul de drept si anticoruptia, doamna Firea nu s-ar fi obosit sa se refere la spatele metaforic al premierului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Gabriela Firea primar general, #Gabriela Firea referendum, #Gabriela Firea demitere, #Firea semnaturi , #primar Bucuresti