Ce blestem o fi pe Bucuresti?

Joi, 28 Mai 2020, ora 08:29
Autor: Ioana Ene Dogioiu
Ce blestem o fi pe Bucuresti?

Daca eu declansez maine un sondaj pe Facebook pe ce tema vreti dvs pot considera ca rezultatul este reprezentativ pentru societatea romaneasca? Cu siguranta, nu.

Un rezultat reprezentativ ar presupune, in primul rand, o esantionare corecta a subiectilor cercetarii. Si asta nu se face in functie de cine doreste sa participe la sondajul meu, ci in baza unor metode precise, stiintifice.

Exact asa si cu testarile coronavirus ale dnei Firea. Sunt complet irelevante, pot fi chiar periculoase.

Sa luam testarea RT-PCR. In mod evident, nu exista niciun esantion reprezentativ cat timp sunt testati cei care s-au inscris pe lista, deci doresc acest lucru.

Cine doreste? Sa o luam prin excludere. Simptomaticii sunt testati deja, nu au nevoie de aceasta procedura. Deci ne referim la asimptomatici. Sigur ca unii pot fi curiosi, chiar speriati, dar totodata stiu bine ca in cazul unui test pozitiv exista posibilitatea sa fie spitalizati si obligati sa ramana minimum 14 zile in spital. Se poate si mai mult pentru ca nu intotdeauna testele ies negative dupa 2 saptamani.

In aceste conditii, nu cred ca sunt foarte multi cei care, fara a avea simptome, dar suspectandu-se ca au avut contact cu vreun bolnav COVID, sa-si doreasca aceasta testare care sa-i poata trimite in spitalizare fortata. Cu atat mai mult stiindu-se fobia, justificata de altfel, a romanilor fata de spitale.

Deci in general amatorii de teste ai dnei Firea sunt cei care au un mare grad de certitudine ca nu sunt infectati. In aceste conditii, nu este vorba numai despre o mare irosire de resurse, dar exista riscul ca procentul testelor negative sa fie cu mult mai mare decat cel real, sa genereze o excesiva siguranta care sa produca efecte adverse. Chiar dna Firea spunea aseara la Antena 3 ca este posibil ca in urma testarii sa descoperim ca suntem prea restrictivi sau invers. Ce poti descoperi pe o premisa falsa?

Al doilea test, de anticorpi, pentru a vedea cat din populatie a fost infectata, va fi facut tot dupa ureche. Fara esantion stiintific si cu teste proaste avand o mare marja de eroare. Esantionul, spun specialistii, presupune un calcul cu diferiti factori printre, care varsta, zona Bucurestiului etc. Iar esantionul este in jur de 3.000 de persoane, nu 10 mii, cum vrea dna Firea pentru ca atatea teste a cumparat, din bani publici, desigur.

Testarile dnei Firea sunt strict o chestiune electorala, zona in care domnia sa este foarte performanta, intr-adevar. Rostogoleste testarea aceasta de saptamani de zile, a ajuns la varianta a 4-a deja, toate la fel de populiste si lipsite de substanta stiintifica macar pentru faptul ca nimeni in afara de Institutul de Sanatate Publica nu are competenta si know-how pentru o asemenea testare. Dupa cum a aratat sefa Comisiei nationale pentru managementul COVID-19, dr. Adriana Pistol: "Nu exista niciun esantion calculat de INSP pentru Primaria Capitalei".

INSP va organiza o testare de anticorpi in aceasta vara, dar una serioasa, cu esantionare stiintifica, dar ea nu aduce beneficii electorale.

Dar cum multi vad si putini pricep chestiuni de detaliu tehnic, pentru o mare parte a bucurestenilor dna Firea este o luptatoare, imagine pe care si-o consolideaza in aparitii extrem de prietenoase pe la televiziuni care au beneficiat din plin de campaniile media generoase ale Primariei, din bani publici, desigur.

Dna Firea calareste orice tema simte ca ii poate aduce capital electoral, asa cum este si anularea examenelor nationale.

Eu inteleg ca scoala poate fi o trauma pentru unele persoane si observ la dna Firea un impuls continuu de a inchide scolile, la primul fulg sau la primul infectat. Asa ca lupta cu examenele nationale nu este decat un nou episod, dar chiar si asa ar trebui sa ne cutremure ca presedintele Consiliului National al Elevilor, adolescent de 18 ani, Antonia Pup, are mai multa viziune, mai multa intelegere a scolii si mai mult respect pentru ierarhii reale decat ditamai primarul general.

Asa cum este, insa, atat timp cat contracandidatul sau va fi dl Nicusor Dan, chiar candidat unic non-PSD, dna Firea ma tem ca ramane cu prima sansa. Pentru ca este prezenta, simte propriul electorat, se agita, in timp ce dl Nicusor Dan este o fantoma, aproape dat disparut de PNL si caruia liberalii incep sa-i tolereze tot mai greu pasivitatea si "misecuvinismul" politic.

Ca sa parafrazez o vorba mai veche, ce blestem o fi pe Bucurestiul asta sa fie obligat la o asemenea alegere?

 Articol citit de 23408 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Nonpolitikon
  28.05.2020, 06:24
  Hă, hă... Ăsta, blestem? Da', să fii singura Capitală Europeană neco
  nectată la sistemul autostradal European, ce-i?
  28.05.2020, 02:56
  Maaadaaameeaanaaa Googooleaaaanaaaa!!!!....
  CE blestem????
  Păi matalle ești parte a blestemului, chiar nu prrecceppi?
  Fantoma Nicușor Dan....uuuuhhuuhhhbbhuuUUUuuuuuaauueaa.....
  De ce nu faci totul!....saaaaa faaaacccieeemm TOTUL!!!
  Doar totul!!!!!....ee miiiii-nooooo-nuuuoooOOOAaa.....aaat.
  Ca SĂ NU iasă jeaggnna varnccii.
  Nu contează cine e contracattinddat..să fie și bolsso, orice dar nu!!!!......jeaggnna varncciiiiii...
  Poci să faci asta?
  Poci să elimini măcar!!!!...o parte a fekkălliiei?
  Chiar poci crede că exxxistă tanța echi-diștanțța in ziua de azi?
  Toată ziua le dai cu polarizare și feissbuccilliizare...dar taaaaannnn!!!....țaaaaahh...taaannnn!!!...țaaaa!!!
  Ia majoo,
  Skulleann-țaaaaa-aahhh!!!!!
  majulla-i boooo-biilleeee,
  ceee maaai seeiiizzz-laaaaa!!!!...biii-leeee,
  săăă toooooot faaakkiii baaa-noooooolllll,
  pe vaaaan-duuuuuut "să ne uram!!!!"-eeeeaaaa-noooool.
  lia_stoenescu
  28.05.2020, 01:24
  Haideti, doamna Ioana Ene Dogioiu!
  Ce sunt acelea "esantioane reprezentative", "sondaje pe metode stiintifice, precise"?

  Pe mosia personala a doamnei Firea reprezentativitatea o stabileste numai gimnastica sa electorala intensa, ca doar - nu-i asa? - trebuie, dupa iesitul din carantina, sa arda cat mai multe CALORII ELECTORALE si sa-si afirme supletea.

  Sa mai spunem ca populatia majoritara nu este sensibila defel la mofturi dintr-acelea livresti, stiintifice?
  Doar doamna primareasa stie bine pe ce se bazeaza ca sa cheltuiasca inutil pentru nimic.
  Metoda infailibila.
  Ca doar tot asa a facut si pana acum.
  Doar nu vreti sa-si iasa din mana?!
  Te-o
  28.05.2020, 11:37
  @"Baroane"
  Si eu ma intreb de ce este blestemat acest popor sa aibe indivizi de teapa dvs.fie corupti,din gasca sau legati de gasca mafiei PSD-ALDE-UDMR,fie cu un nivel intelectual scazut,cum rezulta din calitatea comentariilor dvs.
  Cat despre Firea,nu cred ca majoritatea bucurestenilor o vor vota pentru un al doilea mandat,dupa o dezastruoasa administrarea a capitalei!
  De altfel,nici in primul mandat nu a fost aleasa ci "numita"de 12% din bazinul electoral!!!!!
  Pentru prima data partidele din opozitie dovedesc logica si au decis sa aiba un candidat unic in loc sa-si risipeasca fortele electorale pentru mai multi candidati in conditiile profund anti democratice ale alegerilor intr'un singur tur!
  Dl.Nicusor Dan are studii de matematician intr'o tara care a creiat iluminismul ,intr'un oras istoric, care a devenit model de sistematizare si protejare a patrimoniului urban, a carui administrare exemplara este dat exemplu si in New York,mai ales cu referire la asigurarea curateniei urbane!
  Nicusor Dan a dovedit ,ca simplu cetatean ,capacitatea de a polariza fortele inteligente ale bucurestenilor,fara sustinere partidara,pentru a salva monumetele si "environment"-ul citadin!
  Realizarile lui concrete spun mai mult decat palavrageala pe sticla a lui Firea!
  Sigur,ca si altor oamnei integri si capabili,ca dl.Catu,ii lipseste "comunicarea"care face valuri dar nu produce nimic in favoarea societatii!
  Numai ca ,bucurestenii,si in general, romanii inteligenti disting palavrageala de fapte concrete!
  Firea se zbate cu disperarea folosind celebra troaca de dezinformare a lui Voiculescu si aparand pe sticla mai des decat ministrii care administreaza direct si,sa recunoastem,competent tara!
  Dar femeia asta este constienta ca nu are succes la majoritatea bucurestenilor,si incearca orice diversiune ca sa-i atraga!
  Numai ca,tot ea,recunostea cu disperare,ca orice ar face tot nu este "apreciata"!
  Ori,Firea are un IQ redus si numai gura este de ea,ori nu-si da seama ca bucurestenii in imensa lor majoritate nu se lasa prostiti de actiuni grotesti ca celebra "testare",fiind mult mai interesati de defrisarile ordonate de rechinii mobiliari,de mizerabila administrare a orasului,de puzderia de firme infiintate doar ca sa plateasca milioane salarii clientelarilor si de incompetenta ei in materie urbana!
  De ce se agata Firea de PMB?
  De frica unor controale ulterioare alegerilor pierdute care ar duce-o langa Dragnea!
  Altfel nu se explica renuntarea la orice lupta pentru o pozitie de conducere in PSD unde nu ar mai fi "imuna"!Teo
  BaronulRed
  28.05.2020, 07:24
  Corect?
  Dar ce blestem o fi pe Romania ca in aceste vremuri să fie condusă de Vela_Sică_Sparanghel? MĂ, voi l-ați ascultat pe sas nu mai departe de ieri? Omul acesta este din altă lume, dar este cel mai iubit dintre mioritici (cel putin asta ne spune zilnic Propaganda), oare DE CE?
  LIBERALUL
  28.05.2020, 10:25
  Red-hot,dorindu-se baron...
  Aprins ca un red pepper,cand Sică este și va mai fii premier or, dacă nu el,tot un liberal,nu poate să-și amintească din episoadele cand solistele din clanul roșu,conduceau această mirifică ȚARĂ!
  Afland și părerea unuia ce"reprezintă" mai mult vecinii in
  parlamentul Romaniei,cu regret ne amintim noi romanii,cum a ajuns Ilici președinte,or acela care in comparație cu Johannis,era mai subtil...fiind cam din structuri asemenea pe parcursul vieții.
  Da,acest personaj nu vrea să iasă in relief,cumpărand teste care au costat bani pe toți bucureștenii ci,din contră,vrea prin acțiunile sale,să păstreze fața frumoasă a capitalei.
  Nu locuiesc,nu votez autorități locale bucureștene,dar e pe departe,cel mai indicat candidat și regret că nici PNL nu se ostenește in al lansa insistent,pentru un post ce poate să dea capitalei o reală viață cultural economică și urgent in domniul transportului orășenesc...dezastruos.
  Scuze baroane,dar atunci cand compari,nu vei găsi niciodată unul vopsit politic in roșu,care să merite a REPREZENTA, vreo autoritate locală ori centrală,in fața căruia să-ți scoți...pălăria,ori basca!
  v_sile
  28.05.2020, 10:02
  Da, ma Baroane, da' ce putem face?
  Daca partidul matale de suflet (PSD) isi face coada colac si dispare de la guvernare in perioada de criza? Mai ales dupa ce a pus umarul vartos la distrugerea tuturor echilibrelor? Cand bomba explodeaza, PSD nu mai e acolo. E un talent fenomenal, nu? CUm am putea oare sa aflam cum ar guverna PSD in criza, cand nu mai sunt bani? Cum zicea poetul "noi nu vom sti-o poate niciodata"!

  Ia sa ne aducem aminte:
  1997 - dupa patru ani in care guvernul Vacaroiu a bagat gunoiul sub pres, a amanat orice masura de restructurare, a tolarat jafurile secolului prin banci si s-a imprumutat pana la plasele (varf de returnare datorii in 1997!), PSD s-a dat la fund. A explodat bomba in bratele lui Ciorbea (taranist pe atunci) si compania

  2010: in plina criza mondiala(2008), PSD vota cot la cot cu PNL-ul majorari de cheltuieli, pensii si salarii. Cand bomba a explodat si nu a mai fost decat calea dura de aplicat (reduceri salarii, cresteri taxe, acord FMI), bomba a fost plasata in bratele piticului atomic Boc.

  Azi e fix acelasi lucru.
  z123456
  28.05.2020, 09:05
  baroane,
  intrebarea ta este retorica si denota o neputinta interioara a ta de a readuce psd-ul la presedintie.(ca dupa ilici nu prea ati mai pupat presedintie)
  Raspunsul il stii, si ti-l reamintesc eu: candidatii lui Johannis la cele doua alegeri la care a castigat, au fost ponta si veorica de la psd.
  Cu asemenea specimene, nici nu avea cum sa nu castige Johannis. Iar daca veti continua sa va prezentati cu astfel de candidati nu pupati voi presedintie de azi in 200 ani.