Cine are dreptate in povestea "biletului unic" in transportul din Bucuresti. Versiunile mediatizate de Gabriela Firea si Nicusor Dan

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 00:10
7689 citiri
Cine are dreptate in povestea "biletului unic" in transportul din Bucuresti. Versiunile mediatizate de Gabriela Firea si Nicusor Dan
Fostul si actualul primar al Capitalei s-au contrazis pe o noua tema

Anuntul Gabrielei Firea cum ca in Bucuresti exista deja implementat un sistem de bilet unic pentru transportul de suprafata si metrou a constituit in mod cert o stire noua si pentru bucuresteni.

Expertii din domeniu dar si sindicatele din STB sustin ca "biletul unic" exista insa doar cu numele, costurile ridicate il fac inutil si ineficient in atingerea scopului de a incuraja utilizarea transportului public, lucru evidentiat si de faptul ca in trei ani au fost vandute cateva mii de astfel de bilete.

"Sa-i spuna cineva primarului dreptei unite ca exista deja bilet unic in Bucuresti, de vreo 3 ani, cu ajutorul caruia se poate circula si cu metroul, si cu autobuzul", a scris Gabriela Firea pe Facebook, sambata seara, in raspuns la declaratia lui Nicusor Dan care tocmai ce anuntase ca isi doreste implementarea unui astfel de sistem.

In mod cert pentru bucuresteni acest anunt a reprezentat o stire noua, pentru ca, asa cum sustin liderii sindicali din Societatea de Transport Bucuresti (STB), un astfel de tichet nici macar nu poate fi achizitionat de la punctele de vanzare.

"Nu exista asa ceva. Exista doar pentru STB si STV - Societatea de Transport Voluntari. Pe site-ul STB poate sa scrie orice, nu are rost sa va luati dupa tot ce scrie acolo. Mergeti la orice toneta de bilete si o sa vedeti ca nu exista asa ceva. Cu atat mai putin la metrou. Nu are rost sa va luati dupa declaratii doamnei Firea. Habar nu are, de fapt de cand a preluat aceasta functie, declaratiile ei sunt numai aberatii. Tot ce a facut a fost magaria asta cu Voluntariul, adica subventia de la Bucuresti se duce la Voluntari, dar nu si invers. Biletul unic este doar un scenariu SF, in practica nu s-a pus niciodata asa ceva", a declarat presedintele SS-RATB, Valer Ciobanescu.

"A existat in trecut un astfel de bilet unic, numai ca STB-ul nu a varsat banii catre Metrorex si s-a stricat toata povestea. De atunci nu s-a mai mers mai departe cu acest proiect, care era in beneficiul calatorilor. Cred ca pur si simplu nu s-a dorit un astfel de parteneriat. Daca nici macar nu stim de un asemenea bilet, ca sa nu mai vorbim de utilizarea lui, e ca si cum nu ar exista. In momentul de fata, oficial el exista, in realitate, lipseste cu desavarsire atata timp cat 99,9% din calatori nici nu stiu de existenta lui. Prin pretul lui, prin faptul ca nu a fost promovat, se arata ca nu s-a dorit implementarea unui astfel de sistem", a precizat si Mihai Tranca, un alt lider sindical al salariatilor din STB.

Oficial, biletul unic exista din 2017

Site-ul STB confirma existenta acestui bilet unic, introdus de Primaria Capitalei in decembrie 2017. Pretul unei calatorii de 5 lei, valabila 60 de minute, sau 34 de lei pentru zece calatorii il fac insa mult mai scump decat daca am achizitiona biletele individuale. Astfel, expertii in domeniu sustin ca acest "bilet unic" introdus de primarie nu are niciunul din elementele cheie ale acestui concept iar faptul ca in toti acesti trei ani s-au vandut doar 5.000 de astfel de tichete arata ca bucurestenii nu au fost interesati de serviciu.

"Ce avem acum nu are nicio legatura cu idea de bilet unic. Personal, consider ca a fost mai degraba o smecherie cu un contract la cineva care tiparea bilete si au zis atunci hai sa mai tiparim niste tichete. Spun asta pentru ca aceste bilete au fost tiparite inainte sa existe intreaga discutie in spatiul public. Cand ai un bilet tiparit inainte de dezbatere, inseamna ca pretul fusese stabilit, forma si detaliile proiectului erau deja acceptate.

Altfel, nu are nicio legatura cu idea de bilet unic, care presupune un serviciu care sa faciliteze, si prin pret dar nu numai, utilizarea transportului public. Modul in care a fost implementat nu ajuta deloc la rezolvarea acestei probleme. Practic, nu avem un bilet unic, ci s-a facut o schema prin care se vand trei bilete pe post de bilet unic. Doar numele este de bilet unic. Administratia ne-a transmis ca au fost circa 5.000 de astfel de bilete vandute in toti acesti ani, un numar ridicol care ne arata ca nu-i ajuta pe oameni. Probabil ca au fost niste turisti straini, care au mai fost prin alte tari unde acest bilet unic functioneaza cu adevarat, probabil ca aceia l-au cumparat. Insa, pentru un locuitor al Bucurestiului, care stie cat costa o calatorie cu STB sau cu metroul, normal ca stie ca e avantaj sa-si ia biletele separat. Ceea ce anuleaza idea de bilet unic", a precizat Marian Ivan, presedintele Optar.

"In momentul de fata nu avem bilet unic. Ceea ce avem reprezinta o alternativa care in fapt nu este profitabila pentru mobilitatea nimanui in oras. Nimeni nu sta sa dea cinci lei, 10 lei pe zi pentru un drum dus-intors la munca, de exemplu, cand iesi mai ieftin cu abonamentele standard. Problema aici este ca Metrorexul nu se pupa institutional cu STB-ul, pentru ca o astfel de schema sa functioneze este nevoie de o intelegere intre cele doua. Poate ca acum, cand sunt in aceeasi ograda politica, un astfel de acord este posibil - insa sa ne aducem aminte de faptul ca toata aceasta idee a mai fost incercata si abandonata atunci cand Primaria Bucuresti nu a virat banii datorati catre Metrorex. Din ce stiu eu nici pana in ziua de azi Metrorex-ul nu si-a luat acesti bani", a declarat si Irina Zamfirescu, expert in cadrul ONG-ului Active Watch.

Ministerul Transporturilor si Primaria Bucuresti trebuie sa coopereze pentru binele cetatenilor

Idea unui bilet unic pentru STB si metrou a mai fost incercata, si abandonata dupa scurt timp, in anul 2014, dupa ce regia de transport a Capitalei nu a virat banii datorati Metrorex. Atunci, la fel ca si acum, biletul unic nu a fost gandit ca un instrument care sa incurajeze folosirea transportului public, fiind practic doar un mod unic de plata al calatoriei. Idea de tichet unic, asa cum este ea pusa in practica in marile orase ale lumii, ofera avantaje financiare - un pret mai mic sau chiar deloc pentru o calatorie ulterioara intr-un anumit intervat de timp. Altfel spus, este nevoie ca atat STB cat si Metrorex sa accepte sa piarda o parte din costul unei calatorii, fapt pe care niciuna din cele doua societati nu pare dispusa sa-l faca, cu atat mai putin Metrorex pentru care problema traficului din Capitala nu reprezinta domeniul de ei de activitate.

Expertii in domeniu subliniaza insa ca un astfel de acord intre STB si Metrorex este in interesul atat al bucurestenilor, care vor un trafic decongestionat, dar si al intregii societati, care ajunge sa suporte costurile poluarii din Capitala.

"Singurul obstacol cu adevarat in implementarea conceptului de bilet unic sunt oamenii care lucreaza in cele doua institutii. Fiecare incearca sa traga cat poate de sumele care ar rezulta din vanzarea acestor bilete unice. Este un blocaj, pentru ca altfel, tehnic, se poate stabili un procent care sa ii revina fiecarei institutii. Trebuie sa realizam ca acest bilet unic vine in sprijinul celor care calatoresc pe distante mai mari, si sa realizam ca astfel reusim sa scoatem din trafic cel putin o masina. Sigur, problema traficului in Capitala este problema Primariei, insa si metroul este tot transport public, si ar trebui ca acest inters sa fie internalizat si de catre Metrorex. Si financiar ar putea fi rentabil pentru Metrorex, pentru ca avand mai multa lume care va folosi mai des metroul incasari vor fi mai ridicate. In plus, un numar mai ridicat de calatori i-ar avantaja si in relatia cu STB-ul", este de parere Marian Ivan.

"Faptul ca oamenii nu au folosit acest bilet unic demonstreaza ca este o alternativa care nu e ce trebuie, care nu rezolva probleme in fapt, si daca nu ai gasit solutiile potrivite ele, nu sunt folosite. Insa nevoia unui astfel de bilet unic este foarte mare. Ne putem uita doar la costurile de sanatate pe care Bucurestiul le plateste din cauza poluarii, unde traficul este unul din principalii factori - si avem un studiu recent al Uniunii Europene ce estima circa 6,3 miliarde de euro pe an, potential cost de sanatate. Sigur, faptul ca STB si Metrorexul apartin de Primarie, respectiv Ministerul Transporturilor a dat nastere la acest tip de probleme birocratice, insa cu oameni interesati sa rezolve problemele cetatenilor nu cred ca nu putem avea un acord de cooperare. Pana acum, se pare ca Metrorex nu va intra intr-un parteneriat in care sa nu-si acopere total costurile, insa oamenii din fruntea ministerului trebuie sa vada si alte costuri, cum sunt aceste costuri cu sanatatea. Nu putem sa divizam atat de tare, sa disjungem o utilitate de alta, pentru ca astfel nu facem decat sa generam singuri costuri", este de parere Ana Ciceala, consilier municipal din partea USR-PLUS.

Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Gabriela Firea, #NIcusor Dan, #STB, #metrorex, #Capitala, #eveniment, #Bucuresti, #Ministerul Transporturilor , #stiri Gabriela Firea