Avocat, despre cazul Firea: Plangerea penala se face doar de persoana lezata

Marti, 15 Aprilie 2014, ora 17:18
4721 citiri
Avocat, despre cazul Firea: Plangerea penala se face doar de persoana lezata
Foto: Realitatea TV

Mai multi parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, au semnat, marti, o plangere penala impotriva presedintelui alaturi de senatorul Gabriela Firea. Avocata Simona Petcu spune, insa, ca doar persoana care se simte lezata poate semna o asemenea plangere, nu si alte persoane.

"Din punct de vedere legal, o plangere penala se face de catre persoana lezata, pentru ca este 'plangere prealabila a persoanei vatamate'. Altminteri, de ce m-as plange eu ca cineva v-a amenintat pe dvs, de exemplu, cata vreme sunteti persoana adulta si va puteti simti amenintata sau nu? Poate ca eu cred acest lucru, dar dvs spuneti 'pardon, pentru mine asta nu era amenintare!'

Este o chestiune de perceptie individuala si este dreptul doamnei Firea sa se planga pe ce motiv crede dansa de cuviinta, dar ceilalti parlamentari nu au niciun fel de cadere sa faca plangere care se refera la o amenintare sau un santaj la adresa dansei", a declarat avocata Simona Petcu pentru Ziare.com.

Explicatiile vin in contextul in care premierul Victor Ponta a anuntat ca mai multi parlamentari au semnat plangerea penala pe care Gabriela Firea a decis sa o depuna la Parchet dupa ce presedintele Traian Basescu i-a transmis, duminica seara, urmatorul mesaj: "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele".

Basescu, mesaj pentru Gabriela Firea: S-ar putea sa nu-si mai gaseasca sotul intr-o zi acasa

Firea vs. Basescu: Plangerea penala e redactata si va fi depusa la Parchet

Firea nu mai depune marti plangerea impotriva lui Basescu - care este motivul

Intrebata, daca asa stau lucrurile, atunci cum trebuie sa interpretam actiunea parlamentarilor condusi de Victor Ponta, fost procuror, avocata Simona Petcu a raspuns: "Poate sa fie interpretat ca si gest politic, dar poate fi interpretat si ca influenta, in sensul de a arata cati oameni sunt deranjati de ce s-a intamplat".

Predoiu, de partea lui Basescu: Juridic, nu a existat o amenintare la adresa Gabrielei Firea

Pe de alta parte, avocata spune ca nu stie daca acest caz reprezinta sau nu o premiera in Romania, dar "e clar ca se practica in prezent".

"Probabil ca domnul Victor Ponta s-a gandit ca daca mai multa lume se arata deranjata, chestiunea ia amploare, se face scandal public, fiecare om o sa isi dea cu parerea si o sa iasa scandal national", si-a exprimat aceasta opinia.

Avocata Simona Petcu spune ca "in mod normal, ar trebui sa nu se faca nicio presiune asupra procurorului" care va primi plangerea Gabrielei Firea, dar, pana la urma, "procurorul respectiv e si el om".

"Nu stiu sa va spun daca va fi sau nu influentat. In mod normal, procurorul nu ar trebui sa fie influentat de nimic, mai ales de circ media", a adaugat avocata Simona Petcu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
#Plangere penala Firea Basescu, #avocat Simona Petcu, #Ponta plangere Basescu Firea , #PSD