Șeful Romarm, anchetat de DNA în dosarul „Pițurcă”, are la activ și o mânărie în domeniul asigurărilor

Miercuri, 01 Februarie 2023, ora 08:50
2604 citiri
Șeful Romarm, anchetat de DNA în dosarul „Pițurcă”, are la activ și o mânărie în domeniul asigurărilor
Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a fost pus sub acuzare de DNA FOTO aktual24.ro

Șeful Romarm, Gabriel Țuțu, cercetat de DNA sub control judiciar în dosarul măștilor neconforme, alături de Victor Pițurcă, a fost sancționat în 2016, de ASF, pentru nereguli în domeniul asigurărilor, dezvăluie Libertatea.

Potrivit sursei citate, ASF a constatat în 2016 că există „îndoieli rezonabile referitoare la capacitatea și probitatea morală a domnului Țuțu Gabriel de a-și exercita atribuțiile corespunzătoare funcției” și i-a interzis ca, vreme de cinci ani, să facă parte din conducerea unei societăți de asigurări.

Potrivit Libertatea, Țuțu, fost ofițer SRI, a făcut parte în perioada aprilie 2015 – iulie 2016, din consiliul de supraveghere al companiei Forte Asigurări Reasigurări SA, fiind vicepreședintele acestuia.

În cazul lui Țuțu, ASF a constatat că „a efectuat operaţiuni comerciale care afectează patrimonial societatea Forte Asigurări Reasigurări SA şi favorizează persoane aflate în relaţii speciale cu aceasta”.

Concret, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depistat că Țuțu a derulat contracte de consultanţă cu Forte Asigurări Reasigurări SA în calitate de beneficiar şi a iniţiat litigii utilizând informaţiile deţinute în calitate de membru în conducerea societăţii, lezând drepturile celorlalţi creditori ai societăţii (asiguraţi, beneficiari etc.)”.

În decizia ASF cu numărul 1.359 din 7 iulie 2016 s-a hotărât că Țuțu e amendat cu 50.000 de lei și are interdicție de a ocupa orice funcție care necesită aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară pentru o perioadă de 5 ani de la comunicarea deciziei de sancţionare.

Din decembrie 2019, când era încă sub restricție în domeniul asigurărilor, Gabriel Țuțu a ajuns într-un alt domeniu: producerea și comercializarea de armament. El a fost numit director general la ROMARM, cel mai important producător şi exportator de produse militare din România, aflat în subordinea Ministerului Economiei.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

"Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)", arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 - 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

"În schimbul acestor 'servicii', suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei", menţionează procurorii anticorupţie.

DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#gabriel tutu, #romarm, #dosar, #masti, #asigurari , #DNA