Razboiul lui Gabriel Oprea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 20 Aprilie 2010, ora 12:51
10761 citiri
Razboiul lui Gabriel Oprea

Conflictul pe tema pensiilor militare, in care se afla Gabriel Oprea si guvernul din care face parte, pare a ascunde un alt conflict cu mult mai dur si pe cale de escaladare intre presedinte si executivul dominat de baronii PD-L.

Ministrul Apararii nu accepta scaderea pensiilor militare prin noua lege a pensiilor si a spus-o de la tribuna Parlamentului: "Pentru Armata, o lege stramba este mai grea decat un razboi drept. Prin urmare, nu pot fi de acord cu nicio masura care duce la scaderea pensiilor militarilor si ale celor din sistemul de siguranta nationala".

Ministrul Apararii are, pe fond, dreptate. Niciunde in NATO pensiile militare si cele civile nu se amesteca. Militarii sunt indreptatiti la un statut special pentru ca duc o viata plina de sacrificii si reguli stricte, de neconceput pentru celelalte categorii profesionale. In plus, sa nu uitam ca militarii sunt singurii care au in fisa postului inclusiv sacrificiul suprem, in caz de razboi.

E drept, exista o mare dilema in legatura cu pensiile militare. De ele beneficiaza si cei mai odiosi dintre romani: fostii securisti, asimilati rapid, in 1990, in armata. Dar dorinta de a le lua securistilor uriasele lor pensii nemeritate, platite din banii celor pe care i-au terorizat si ai urmasilor acestora, nu justifica nedreptatirea militarilor autentici. Dar sunt convinsa ca o formula de separare, poate fi, la o adica, gasita.

Principiul legii, potrivit caruia nimeni nu poate primi mai mult decat il indreptateste contributia, este corect. Este salutara eliminarea pensiilor speciale, cu atat mai mult cu cat ele sunt platite direct de la bugetul de stat. Dar in cazul militarilor este pe cale sa se produca o imesa eroare. De ce greseste guvernul? Probabil din aceleasi motive pentru care guvernarea in ansamblu arata asa cum arata: lipsa de viziune, de coerenta, de principii. Sa nu uitam ca, in prima varianta a legii, o serie de pensii, intre care si cele militare, erau scutite de la recalculare. Criticile vehemente din presa au dus, printr-o sucire totala, la actuala formula in care inclusiv pensiile speciale ar urma sa fie recalculate.

Cu toate acestea, dupa o luare de pozitie atat de ferma, contrara unui proiect de lege adoptat de executiv, orice ministru ar fi rapid evacuat de premier. Ceva imi spune insa ca Gabriel Oprea nu va pati asa ceva. Si acel ceva este o declaratie prin care presedintele Traian Basescu critica aspru, chiar saptamana trecuta, tocmai intentia guvernului de a umbla la pensiile militarilor. A sugerat chiar ca nu va promulga o lege care contine o astfel de prevedere. Sensibilitatea lui Traian Basescu pentru haina militara este, de altfel, bine cunoscuta si a promis de mai multe ori ca nimeni nu se va atinge de banii celor care o poarta, activi sau in rezerva.

Asadar, Gabriel Oprea nu pare deloc singur in batalia sa si a punctat acest lucru: "Vreau sa-i multumesc lui Traian Basescu ca si-a exprimat public un punct de vedere care da incredere oricarui militar din aceasta tara". Aceasta batalie ne arata ca noua linie de fisura intre guvern si presedinte s-a extins si in guvern unde, iata, nu PD-L exprima cel mai bine intentiile si punctele de vedere ale presedintelui.

De altfel, pozitia lui Gabriel Oprea trebuie citita si in cheia politica a viitorului partid pe care-l reprezinta. Prin atacul sau dur impotriva legii pensiilor, dl. Oprea a furat cireasa de pe tortul motiunii PSD+ PNL, dar i-a si amintit lui Emil Boc ca motiunea ar trece daca ar fi votata si de independenti. Sa nu uitam ca dl. Oprea a facut declaratiile in calitate de lider de grup parlamentar, iar fara independenti legea pensiilor nu trece.

Traian Basescu a convocat astazi guvernul la Palatul Cotroceni pentru a primi explicatii despre restructurarile din domeniul bugetar, calificate deja de presedinte drept insuficiente, si despre accesarea fondurilor europene, in mod evident nemultumitoare, mai ales in domenii cheie precum Transporturile suficientului domn Berceanu. Sunt insa convinsa ca pensiile militare nu vor lipsi din discutie.

"Sunt mai multe aspecte care trebuie clarificate in raporturile dintre presedinte si Guvern", a precizat, cu eleganta specifica, consilierul prezidential Peter Eckstein Kovacs.

In functie de aceasta clarificare e posibil sa asistam la o remaniere rapida, poate chiar la o schimbare a structurii guvernului. Din nou ceva imi spune ca nu Gabriel Oprea va pleca. Ba chiar este posibil ca viitorul partid condus de ministrul Apararii, Marian Sarbu si Cristian Diaconescu sa fie mult mai bine reprezentat in viitorul Guvern. Inainte de a-l sfida pe Traian Basescu, baronii portocalii, titulari de pozitii cheie in guvern, ar trebui sa nu uite ca presedintele nu mai depinde de ei, in vreme ce ei depind de presedinte.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#Gabriel Oprea Guvern, #Gabriel Oprea pensii militare , #stiri Gabriel Oprea